Musicalnieuws.nl

Jan Groenteman & Kiki Jaski maken nieuwe musical ‘Cirkels’

Liedjesschrijver Jan Groenteman en theatermaker Kiki Jaski bundelen opnieuw hun krachten. Ze creëren de gloednieuwe coming of age musical Cirkels, speciaal voor middelbare scholen in Amsterdam. Deze voorstelling is het startsein van een samenwerking tussen MusicalMakers en Poldertheater.

Inspiratie voor de nieuwe musical halen Jan & Kiki uit het model 'the circles of care'. Dit model gaat ervan uit dat we allemaal omgeven worden door verschillende cirkels. In het midden sta jij. De eerste cirkel om je heen is je bron, je familie. Vervolgens zoomen we uit, je vrienden, school, werk, stad tot uiteindelijk het universum. Dagelijks krijg je te maken met meerdere 'cirkels'. Soms vrijwillig, soms niet. In hoeverre hebben ze invloed op je? Wat neem je mee van de ene naar de andere cirkel? Deze vragen staan centraal in Cirkels, waarin we één dag uit het leven van een tiener meemaken. We zien verschillende ontmoetingen met mensen die invloed hebben op diens leven. Diens moeder, vrienden, docent, een werkgever, een willekeurige vreemde...

Verboden woord
Jaski: ‘Voor Jan en mij is het maken van een nieuwe musical een grote droom. In mijn tijd op de toneelschool was musical een verboden woord, maar het maken van muziektheater is altijd mijn lust en mijn leven gebleven. Vanuit Poldertheater heb ik jarenlang lessen ontwikkeld en gegeven. Ik heb van dichtbij gezien wat voor een positieve invloed theater kan hebben op een puber die daar op eerste instantie niet op zit te wachten. En nu mag ik deze twee liefdes (musical en het werken met jongeren) combineren. We gaan een musical maken in de klas. Het is een mooie kans om bij MusicalMakers te mogen experimenteren met het vinden van mijn eigen vorm binnen het musicalgenre. Jan is ook al jaren bezig met allerlei vormen van muziektheater en zijn hart klopt steeds meer voor musical. Na recente samenwerkingen met o.a. Alex Klaasen (Snowponies) en OpusOne (De mol en de paradijsvogel) durft hij het nu aan om binnen dit concept meer op de voorgrond te treden als maker, geïnspireerd door hedendaagse musicals en de input van de jonge spelers en producer Marlon Francis (Mr Jetfly). De getalenteerde choreograaf Arletta Boland (dance capatain TINA – de Tina Turner musical) maakt ons team compleet.’

MusicalMakers & Poldertheater
Cirkels is een samenwerking tussen MusicalMakers en Poldertheater. De missie van MusicalMakers is om het theaterlandschap te verrijken met het ontwikkelen van nieuwe, hedendaagse musicals door talentvolle makers. Er is ruimte voor experiment en ontwikkeling en het faciliteren van samenwerkingen staat centraal. Poldertheater maakt theater vóór jongeren en mét jongeren. Cirkels wordt een klassenvoorstelling die vanuit Poldertheater gespeeld gaat worden op vmbo-scholen in de regio Amsterdam.
De cast bestaat uit jonge talentvolle spelers die dichtbij de belevingswereld van de leerlingen staan. De voorstelling wordt onderdeel van een pakket van theaterlessen die de leerlingen krijgen om nog dieper in de materie te duiken. Ze gaan zelf met het onderwerp aan de slag vanuit spel en muziek. 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025