Musicalnieuws.nl

It sil weze! Een tocht om nooit te vergeten

Na een aantal keer te zijn uitgesteld, ging afgelopen zondag 1 oktober ‘lang om let’ musical ‘De Tocht’ in première. Al tijdens de wandeling naar het speciaal voor deze musical gebouwde Frisotheater wordt je meegezogen in de ‘Elfstedensfeer’. De muziek van het dweilorkest, het afhalen van de ‘startkaarten’ en het binnenkomen op een typisch Fries dorpsplein zijn een mooie opmaat van wat gaat komen.

De Tocht is een ambitieuze musical die het hart van de Friese cultuur en identiteit probeert te vangen. In de zaal een indrukwekkende 360 graden draaiende ijsvloer als podium. Op grote schermen wordt de televisie uitzending getoond waarin het doorgaan van de tocht wordt aangekondigd. ‘It sil weze!’

We maken kennis met vijf schaatsvrienden: Annet, Rene, Kristien en de broers Sjoerd en Pieter die elkaar als jonge kinderen hebben beloofd om samen de Elfstedentocht te gaan rijden zodra dit mogelijk is. Als de tocht na 25 jaar eindelijk weer kan plaatsvinden, komen de vrienden weer bij elkaar. Maar de tijd heeft niet stilgestaan en er is inmiddels wat onenigheid geweest tussen de vrienden. Kunnen ze hun belofte nakomen en samen de tocht uitrijden?

Ook ontmoeten we Jelmer. Samen met zijn overleden vrouw schaatste hij de Elfstedentochten van 1985, 1986 en 1997. Nu schaatst Jelmer de tocht alleen en keert terug naar de plekken die voor hen beiden zo belangrijk waren.

Nandi van Beurden speelt de rol van Annet. Zoals we van Nandi gewend zijn weet ze het publiek te raken met haar sterke spel en prachtige stem. De broers Sjoerd en Pieter worden gespeeld door Wolter Weulink en Theo Martijn Wever. Beide ervaren musicalacteurs en weten beide hun rol met veel overtuiging over te brengen.
De komische noot in de voorstelling komt van Boy Ooteman, hij weet het publiek te vermaken met zijn grappige dialogen. Jolijn Henneman speelt de rol van Kristien. Kristien maakte al videobeelden toen de vrienden nog jong waren en die beelden worden regelmatig op het scherm getoond. Ook deze toch probeert Kristien probeert vast te leggen.

Thijs Meester speelt de rol van Jelmer. De verhaallijn van Jelmer en zijn overleden vrouw Boukje, gespeeld door Maike Boerdam, is erg indrukwekkend. Thijs wil het as van Boukje op, voor hem, memorabele plekken uitstrooien. Thijs en Maike maken indruk en laten ons achter met een brok in de keel.

De Tocht is een groots spektakel met indrukwekkende visuele effecten. Deze visuele effecten op de schermen zijn heel mooi en waarheidsgetrouw. Mooi zijn ook de kunstrijders als tegenhanger van de schaatsers op noren.

De musical is een must-see voor iedereen die van musicals en schaatsen houdt

Door Margriet van der Veen / MH

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025