Musicalnieuws.nl

ISH maakt taboe onderwerpen bespreekbaar voor jongeren door voorstelling

In de nieuwe voorstelling DWANG van Lara Wakelkamp en Marco Gerris worden moeilijk bespreekbare onderwerpen voor jongeren bespreekbaar gemaakt. Dwangneurose, hoe leg je dat uit? In deze voorstelling neemt de toeschouwer een kijkje in het hoofd van een dwang patiënt. Spel en dans vormen de sleutel tot succes. ISH hoopt met deze voorstelling bestaande taboes te verminderen. Op 7 oktober gaat de dans- en theatervoorstelling DWANG in première.  

“De grond is lava, dus als je daarop komt ben je dood!” Een heel onschuldig kinderspelletje. Maar wat als je écht gelooft dat je doodgaat als je de grond aanraakt? Dat je pas een goede dag hebt als alles, maar dan ook alles, klopt? In een meeslepende voorstelling waarin popping, hiphop en toneel de verbinding aangaan nemen we een kijkje in een vervreemdende realiteit. Een wereld waarin er gevaar schuilt in de voegen tussen stoeptegels en de meest saaie dag zorgt voor onbeschrijfbaar geluk.

Lara is gefascineerd door onderwerpen als dwangstoornis en psychoses. “Iedereen heeft vreemde gedachtes, impulsen en gevoelens. Ik vind het belangrijk dat jongeren dat begrijpen en zich daar niet voor schamen. Maar het is ook belangrijk te weten wat er door het hoofd gaat van iemand die die gedachten niet meer de baas is, zoals bij een dwangstoornis. Ik ben van mening dat er meer aandacht aan geestelijke gezondheid gegeven moet worden, juist bij deze doelgroep die mentaal vol in ontwikkeling is. Ik wil mensen het inzicht geven dat gedachten, hoe vreemd en onwillekeurig ook, onderdeel zijn van ieder mens. Ik wil het publiek een kijkje geven in de menselijke geest” aldus Lara.

In 2016, in de reeks ISH Nieuwe Makers maakte Wakelkamp de voorstelling ‘Wat Niemand Had Verwacht’, naar het gelijknamige boek van Marit Tornqvist. Deze voorstelling gaf een kijkje in de geest van een psychose.

DWANG zal in oktober, november en december in diverse theaters in Nederland te zien zijn.

Regie: Lara Wakelkamp & Marco Gerris Choreografie Performers & Marco Gerris Script: Lara Wakelkamp Compositie: Rik Ronner. Performers: Abdelhadi Baaddi, Yordana Rodriguez, Arnold Put, Daphne Scheerlink Kijk voor de trailer: bit.ly/2wUv9wl

Speellijst: Door Nederland en België klik HIER

Producties Musical 2.0 - 2024/2025