Musicalnieuws.nl

Iris Performing Arts weet ons met Fame te boeien met leuke voorstelling van een hoog niveau

Op 5 juli 2019 ging in de Goudse Schouwburg de musical Fame door Iris Performing Arts in première en MusicalNieuws was erbij

Het bekende verhaal van een groep studenten die allen de droom hebben om de top te bereiken. Het is een titel die al menigeen naar het theater deed lokken.
En voor faam hoef je helemaal niet naar Londen of New York, dat vind je ook in Gouda, tijdens de jaarlijkse voorstelling van Iris Performing Arts.
 
Eigenlijk is het geen verassing meer; Iris Performing Arts weet ons al jaren te boeien met leuke voorstellingen van een hoog niveau. Ook is zij overtuigd van eigen kunnen, want binnen de groep acteurs zat zoveel talent dat er voor de 4 voorstellingen met 2 verschillende casts wordt gewerkt.
 
Wij zagen de première met cast New York en het werd een mooi schooljaar!
De New York High School For Performing Arts wordt gerund door mevrouw Sherman; een pittige tante die het klappen van de zweep kent. Bikkelhard probeert ze elke student op zijn of haar top te brengen maar schuwt niet voor een lesje in realiteit. Hard werken is een basisvereiste en geen garantie voor succes.
Op deze school maken we vervolgens kennis met een bonte stoet aan studenten. Zo is er Nick een student die overtuigt is van zijn eigen kunnen, maar zoekt naar wat hij wilt. Of Serena, een nerdy studente die nog zoekt naar haar plaats. De sexy, overtuigende Carmen die precies weet wat ze wilt en droomt van haar naam in neon maar ook zo haar obstakels heeft te overwinnen.
Schlomo de getalenteerde van goede huize komende muzikant, Joe de rebel en de badboy, Alysha een getalenteerde danseres, maar wel eentje van de straat die moeite heeft haar plek te vinden in het strenge regime van de school, en Mabel een talentvolle danseres die twijfelt aan haar lichaam.
 
We zien veel bekende gezichten uit eerdere producties van Iris Performing Arts en hoe leuk is het om te zien hoeveel ze gegroeid zijn en dat nu kunnen uiten in een show als Fame waarbij talent het terugkerende thema is.
Het is bijna niet te doen om alles en iedereen te benoemen zoveel mooie dingen gebeuren er op het podium, maar het zou zonde zijn om een aantal acteurs niet te noemen.
Zo werden we weggeblazen door Jarmo van Zantwijk; hij zet zijn karakter ijzersterk neer. Valerie van Reeuwijk in de rol van Serena mocht nadat zij vorig jaar schitterde in de hoofdrol van Pattie Jagersma haar talent voor accenten weer uit de kast halen en blies ook de zaal om ver met haar solo hoe speel ik liefde. Joey de Boer en Daisy van Tussenbroek; ook twee bekende IPA-alumni zetten met Schlomo en Carmen twee fantastische karakters neer. Beide niet vies van hun looks hebben ze alle ruimte om deze tentoon te stellen in de voorsteling. Schlomo op een lekkere overdreven en humoristische manier, Carmen als echte diva die later proeft dat faam alleen niet voor roze wolken zorgt.
Tyara als Alysha is een vreemde eend in de bijt als straatdanseres tussen de ballerina’s maar weet ons te ontroeren. En Jamie als Mabel: ze heeft de (af en toe haperende) microfoon niet nodig, want de Goudse Schouwburg zal horen dat ze er staat; wat een strot!
 
Met FAME geeft Iris Performing Arts weer een prima visite kaartje af, van ensemble tot aan hoofdrol, kostuums en muzikanten het is allemaal van hoog niveau. Het is jammer dat de techniek het soms laat afweten met haperende microfoons of microfoons die te laat open worden gezet, maar laten we dat bestempelen als première kriebels.

We zijn nu al benieuwd waar ze volgend jaar mee komen als de grote jubileumvoorstelling Shrek op het programma staat!

Door: Anniek de Wild
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025