Musicalnieuws.nl

Interview met Yes-R en Guido Spek: verrassende namen in Hartsvrienden

De elf-koppige cast van Hartsvrienden bestaat uit een interessante mengeling van gevestigde namen, jonge musical acteurs en twee verrassingen. Voor Yes-R en Guido Spek zal dit de eerste grote musical productie zijn. Guido Spek kennen we vooral van zijn rol in Goede Tijden, Slechte Tijden, als Sjoerd Bouwhuis. Hij zette als zes-jarige zijn eerste stappen op het toneel bij Jeugdtheater Hofplein en gaat met Hartsvrienden dus een beetje terug naar zijn roots. Yes-R kennen we voornamelijk als rapper en presentator van het Zapp-programma Gek op jou. Tijdens de openbare repetitie van afgelopen woensdag sprak MusicalNieuws met beide heren.

“We zijn nu een week bezig met repetities”, begint Guido, “en het is te gek en heel erg leuk om zo in een nieuw avontuur te springen. Bij GTST ben ik de afgelopen vier jaar heel erg gewend om in hele korte tijd scènetjes te maken en nu hebben we vier en een halve week vóór de eerste try-out om alles neer te zetten, dus dat is een heel nieuw, spannend avontuur. Het is de eerste keer dat ik zo’n grote professionele tour ga doen en dat ik weer als zanger op het toneel sta en daar heb ik heel veel zin in. ” Ook voor Yes-R is het een heel nieuw avontuur: “Dit is de tweede week, en de eerste week had ik echt zo iets van ‘whoah, hoe ga ik dit volhouden, een maand lang iedere dag van tien tot zes’, maar op een gegeven moment wordt het routine en wen je er aan. Het is natuurlijk een wereldje dat voor mij nieuw is, het is mijn debuut. Het was dus heel erg wennen. Ik kom uit het verwende schnabbel circuit”, zegt hij met een grote dosis zelfspot, “twee optredens per week of zo, en de rest zit ik heel veel in de studio of ben ik aan de slag met mijn tv-bezigheden, maar dit is een ervaring waar ik nu al heel trots op ben. Nu al, en dan zijn we nog niet eens begonnen met de voorstellingen.”

Beiden genieten van deze nieuwe ervaring en verheugen zich al op alles dat nog komen gaat. “Wat ik heel erg leuk vind”, zegt Guido, “is dat we in de eerste week het eerste deel van het stuk al helemaal op het toneel hebben gezet, zodat je al heel snel een beeld krijgt van de eerste helft. Wat voor mij de grootste uitdaging gaat worden is het feit dat mijn personage, Mickey, 7, 14 en 24 jaar in het stuk is. Het is al weer tijdje geleden dat ik zelf 7 jaar was en dat wordt dus een uitdaging, maar we hebben al een paar scènes gedaan, met Jim samen, waarin we kleine jongetjes zijn en het is gewoon te gek om zelf weer helemaal in je fysiek en in je gedrag weer terug te gaan naar een jongetje van die leeftijd.”

We vragen beiden waar ze het meest naar uitkijken. Yes-R: “ Ik kijk het meeste uit naar het touren. Ik vind het gewoon lekker als straks alles helemaal staat en loopt. Het blijft elke avond wel spannend natuurlijk, vandaag in Uden, morgen in Rotterdam, maar dat vind ik echt fantastisch.” “Ik kijk het meeste uit naar het moment dat de voorstelling voor het eerst echt helemaal gespeeld gaat worden”, vervolgt Guido, “ en dat we dus voor het eerst een hele boog gaan maken van begin tot eind, dat we voor het eerst samen komen met de muziek, met de nieuwe teksten, met alle disciplines.” Voor Guido gaat zijn andere werk gewoon door: “Het wordt druk, maar ik combineer het nu met opnames voor GTST. Bij Hartsvrienden zijn ze heel lief voor me en bij Goede Tijden ook, maar van maandag tot en met zondag ben ik nu bezig met opnames én met repeteren.”

Aan Yes-R vragen we tenslotte hoe het is om met zoveel ervaren musical acteurs samen te werken. Hij is vol lof over zijn collega’s. “Je kunt superveel van ze leren en daar ben ik heel blij mee. Vera Mann is gewoon een legende in het vak, hetzelfde geldt voor Maike en niet te vergeten Jim, die ook al zo veel heeft gedaan. Dat zijn allemaal mensen van wie ik heel veel tips kan krijgen. ik denk dat Guido en ik daar heel blij mee mogen zijn en we zijn dan ook in een warm bad terecht gekomen. Het is een hele leuke mix en ook het feit dat er een rapper mee doet – ik ben natuurlijk heel blij dat ik dat ben geworden - is natuurlijk ook heel verfrissend. Het is een verhaal dat al wat jaren geleden is geschreven en ik vind dat Martin dat samen met de hele crew in een fantastisch nieuw jasje hebben gestoken, zodat het niet te oubollig wordt. Ik ben de enige die een soort van interactie heeft met het publiek en dat vind ik heel tof. Dat is wat ik altijd doe, als entertainer en dat kan ik ook in deze voorstelling laten zien.”