Musicalnieuws.nl

Interview met Floris Devooght: nieuweling in Lelies

Van 2 tot en met 6 april kan Nederland eindelijk kennismaken met de Vlaamse succesmusical Lelies. Gedurende deze dagen is Lelies namelijk te zien in het M-Lab in Amsterdam. Daarna zullen de laatste voorstellingen van de herneming al weer worden gespeeld in het Fakkelteater in Antwerpen, thuishaven van Judas Theaterproducties. Eerder plaatsten wij al interviews met creatives Sam Verhoeven en Allard Blom en castleden Matthew Michel, Ara Halici en Timo Descamps. Dit keer stellen we jullie voor aan Floris Devooght, die voor deze nieuwe serie voorstellingen de cast van Lelies kwam versterken. We spraken met hem tijdens de presentatie van de cast op 16 januari in Antwerpen, vlak voor het begin van de repetities.

Floris zit in het vierde (en laatste) jaar van de opleiding Musicaltheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Eerder was hij al in professionele producties te zien als 14–18, de spektakel musical en het openluchtspektakel Marie-Antoinette in Westerlo. Nu dus Lelies, ook nog gewoon tijdens zijn opleiding. Allereerst waren wij benieuwd of Floris zelf ook al heeft gezien. “In november/december 2011 heb ik Lelies gezien. Ik was toen echt onder de indruk. Ik vond het een fantastische productie en heb toen ook wel een traantje moeten laten. Het is gewoon zo aangrijpend, zo pakkend. Ik ben blij dat hem toen al gezien heb.”
 
 
“Voor Lelies ben ik deels gevraagd en heb ik deels auditie moeten doen”, vervolgt hij. “Ik ben gevraagd om mee te doen door Martin Michel [red: regisseur]. Hij deed de choreografie en staging van 14-18, waar ik ook in meespeelde, en na een paar weken repeteren vroeg hij of ik wilde meespelen in Lelies. En dat wilde ik natuurlijk dolgraag. Soms zie je van die producties waarvan je denkt: ‘daar zou ik graag in willen meespelen’. Lelies in zo’n productie voor mij, toch wel een droomproductie. Martin vroeg het me dus, maar toen moest ik wel komen zingen bij Sam Verhoeven [red: componist], voor de understudy van de rol die Leendert De Vis speelt. We hebben toen een uur samengewerkt en toen kreeg ik die understudy rol, en de understudy van de rol die Laurenz Hoorelbeke speelt.” Wie Floris de rollen van Laurenz Hoorelbeke wil zien spelen moet donderdag 16 april in het Fakkelteater in Antwerpen zijn, als Laurenz de rol van Vallier speelt en Floris zijn rollen overneemt.
 
 
Floris is één van de twee nieuwe castleden, ten opzichte van de cast van drie jaar geleden. “In de eerste plaats vind ik het dus heel leuk om in Lelies te mogen spelen. Maar de rest van de cast heeft de voorstelling natuurlijk al gespeeld en hebben al een sfeer met elkaar gecreëerd, zowel backstage als on stage. Ze weten al wat de productie nodig heeft en hoe ze dat moeten brengen. Ik moet nu zien dat ik, in die paar weken repetitie die we hebben, mezelf kan inleven. Dat wordt best wel een lastige taak, als ik eerlijk ben. Maar het is echt een warm bad. Dit is mijn eerste dag. Een tijdje terug heb ik iedereen al ontmoet bij het bekijken van de DVD-opnames die gemaakt zijn van de eerste serie voorstellingen en iedereen is echt super vriendelijk, zowel cast als creatives. Tot nu toe is het echt heerlijk. Martin en Leendert ken ik van 14-18, Sebastien heeft me ooit les gegeven op school, Matthew ken ik ook al een aantal jaren, maar de rest is nieuw voor me. Maar het zijn allemaal lieve mensen!”
 
 
Tot nu toe heeft Floris naast zijn opleiding al een mooie lijst met producties waaraan hij heeft meegewerkt. “Ik ben tot nu toe heel tevreden”, zegt hij daarover. “Ik ben gestart met 14-18 en had daar ook een understudy waar ik heel blij mee was. Een mooie productie ook. Ik heb ik totaal 123 shows gespeeld. Daarna heb ik Marie-Antoinette gedaan, waarin ik de rol van Lodewijk XVI speelde. Ook heel fijn om te doen. Ook een massa spektakel, maar alleen maar 15 voorstellingen. En dat is Lelies weer helemaal iets anders. Kleine cast, heel intiem verhaal. Het zijn dus hele mooie en aparte dingen die ik heb mogen doen, en daar ben ik ontzettend blij mee. En ik heb met mensen mogen werken als Anne-Mie Gils, Ann Van Den Broeck, Jo De Meyere, en nu Hans Peter Janssens. Dat zijn echt mensen waar ik, vooral tijdens repetities maar ook tijdens de voorstelling, echt naar kijk en probeer te analyseren hoe ze bepaalde dingen doen. Wat doe je, hoe doe je het, hoe is je voorbereiding, hoe kun je dit dag na dag doen? Daar kun je zo onwijs veel van leren.”
 
 
“Mijn school is gelukkig heel flexibel, maar het is wel lastig te combineren. Lelies wordt gezien als een extra stage. Bij 14-18 moest ik elke dag vroeger weg van school. Dat was in het derde jaar van mijn opleiding, terwijl je pas in je vierde jaar je stage eigenlijk kunt doen. Alles dat ik toen gemist heb heb ik nu helemaal ingehaald. Nu doe ik dus Lelies, tussendoor ook audities in binnen- en buitenland, maar het lukt allemaal. En ik vind het heerlijk. Ik ben blij dat ik het allemaal kan combineren en dat ik tijdens school al een aantal producties kan doen.”
 
 
Donderdag 2 april speelt Lelies voor het eerst in het M-Lab ik Amsterdam. Daarna volgen er nog 5 voorstellingen. De voorstellingen van vrijdag 3 april en zaterdag 4 april zijn inmiddels uitverkocht en ook de andere voorstelling raken langzaam uitverkocht. Mis het niet