Musicalnieuws.nl

Interview met Diederick Ensink: een alleskunner‏

Tijdens Sietske Live was hij de steun en toeverlaat van Sietske van Dalen. Hij zong, speelde piano, viool en hing de clown uit. En ondersteunde Sietske met raad en daad. Iets meer dan twee weken later was hij ‘special guest band’ bij het 25-jarig jubileumconcert van JEANS. Eerder dit seizoen behoorde hij tot de cast van ‘Een avond met Dorus’. Diederick Ensink is een jonge, veelzijdige artiest die hard bezig is met zijn carrière en de dingen die hij leuk vindt. Na Sietske Live, op 13 september sprak MusicalNieuws met hem.

“Ik geniet hiervan!” begint hij. “Ik vind het leuk dat ik van Giovanni [red. Sturkenboom, STENT Producties] de vrijheid heb gekregen om meerdere kanten van mezelf te laten zien. Ik denk dat dat wel een groot deel van mijn kracht is. Daar ben ik goed in. Er zijn genoeg goede zangers in Nederland en genoeg goede acteurs. Dat geldt ook voor pianisten. Daar kan ik niet tegenop boksen, dus moet ik het op mijn eigen manier doen. En dat is die combinatie van acteren, zingen en musiceren. Daar ligt mijn kracht!”
 
Over Sietske Live zegt hij: “Mijn agenda zit hardstikke vol, maar dat neemt niet weg dat als je vrij bent en je wordt voor zo’n initiatief als Sietske Live gevraagd je toch meteen denkt: ‘dat is hardstikke leuk, ik doe gewoon mee!’ Anders had ik vandaag een vrije dag gehad, maar die heb ik nu niet. Die neem ik morgen dan wel. Voor Sietske is het ook een hele mooie kans om zichzelf wat meer te presenteren op het podium en daar wat meer ervaring in op te doen. Die ervaring heb ik zelf de laatste jaren op kunnen doen, maar meer is nooit verkeerd. Ik heb de droom om uiteindelijk zelf iets te produceren of een eigen show te maken en deze ervaring is dan ook weer leuk omdat ik hier dus redelijk vrij gelaten word. Ik kon zelf veel input geven en kon op die manier ook nadenken over hoe ik zelf dingen zou kunnen aanpakken.”
 
We vragen Diederick of hij het leuk vindt om mensen te begeleiden en te coachen. “Dat is grappig,” zegt hij. “Ik heb toevallig afgelopen zomer voor het eerst echt professioneel les gegeven. Dat was op het MusicalCamp, twee weken lang. Dat was in dezelfde periode dat dit project kwam. Ik heb nooit mijn papiertje onderwijskunde gehaald – dat zag ik niet zitten want daar heb ik gewoon niet genoeg geduld voor – maar nu ik zelf meer ervaring heb en kan werken met mensen die getalenteerd zijn merk ik dat het ontzettend leuk is. Ik word enthousiast als iemand leergierig is en open staat voor tips en ideeën en wil nadenken over hoe dingen theatraal aangepakt kunnen worden en daar ook naar luistert. Maar ik hou het graag bij die enkele keren in het jaar, dus gewoon in de zomer zo’n kamp en projecten zoals dit. Als mensen van mij willen leren: heel graag! Maar ik leer zelf ook nog heel veel van anderen. Zo probeer je met elkaar het stokje door te geven.”
 
“Gisteren heb ik toevallig mijn eerste show gehad in Studio21, Dinnershow Pandora,”zegt hij tot slot. “Dat loopt het hele jaar door. Verder ben ik waarschijnlijk een jaar niet in het theater te zien, maar je weet maar nooit. Ik zou nog zo gek kunnen zijn om zelf een theater te huren en een eigen show te doen. Dat is waar ik uiteindelijk naartoe wil. Ik heb geen idee. Voor volgend seizoen heb ik iets heel leuks in petto. Het duurt nog even voordat er een officiële go komt. Volgens mij is het al een beetje aan het uitlekken, maar ik mag het zelf nog niet zeggen. Het is in ieder geval iets waar ik heel erg naar uit kijk. Het wordt voor mij de kers op de taart van het werk van de afgelopen vijf jaar!”