Musicalnieuws.nl

Interview met Ara Halici over de terugkeer van Lelies‏

De herneming van Lelies is in volle gang. De eerste serie voorstellingen in het Fakkelteater zijn inmiddels achter de rug en het Belgische deel van de tour is afgelopen week van start gegaan. De CD is deze week verschenen en de herneming krijgt nu ook voorstellingen in het M-Lab in Amsterdam. Eén extra voorstelling is inmiddels toegevoegd en ook is er nu sprake van een terugkeer naar het Fakkelteater. Ten tijde van ons interview met Ara Halici, op de perspresentatie op 16 januari jl, was van de laatste twee feiten nog geen sprake.

"Ik was helemaal niet zeker of het ooit in reprise zou worden genomen," begint hij. "Dus ik ben zo blij dat het weer terugkomt. Het moest gewoon! Het moest gewoon terugkomen. Omdat heel veel mensen het nog niet gezien hadden. En op basis van de reacties van de eerste keer baalde ik gewoon dat er ook veel veel mensen uit Nederland waren die er gewoon te laat achterkwamen. 'Oh, te laat' en 'Is het al voorbij?' hoorde ik vaak. En dat vond ik gewoon zo jammer. En komen alle mensen waarvan ik graag wilde dat ze kwamen, zoals bijvoorbeeld Frank Sanders, hebben nu al kaartjes geboekt. Niemand heeft meer een excuus om niet te komen!"
 
"Ik vind het gewoon heel jammer dat het niet is samengekomen," zegt hij over het feit dat er geen voorstellingen in Nederland worden gespeeld. We praten er nog verder over door, maar inmiddels is dus bekend dat Lelies toch ook in Nederland te zien zal zijn.
 
Het is duidelijk dat Ara blij is met de reprise van Lelies. "Ik ben echt zo dankbaar dat dit terug mag komen. Mijn moeder ging uit haar plaat. Tijdens de première hoorde ik iemand snotteren in de zaal. Ik wist meteen dat het mijn moeder was. Ook ben ik blij dat bijna iedereen van de originele cast weer meedoet. Dat is essentieel. Hoe je het ook wendt of keert. Het voelt zo goed bijvoorbeeld met Matthew. En ik denk niet dat ik dingen op kan roepen als er ineens een compleet nieuwe cast staat. Als ik nu het script doorlees en ik denk aan hem dan ben ik al weer helemaal terug in dat gevoel dat het nodig heeft. We zijn wel zoveel jaren verder, maar ik ben erg dolblij dat in principe iedereen weer terug is op zijn oude plek."
 
Inmiddels is iedereen weer drie jaar verder. Gaat dat nog iets veranderen aan de voorstelling, vragen we hem. "Ik denk niet dat je moet proberen om precies hetzelfde te doen. Je hoeft ook niet helemaal opnieuw het wiel uit te vonden, maar we zijn allemaal ouder en wijzer dan dat we toen waren. Ik zat toen heel slecht in mijn vel bijvoorbeeld en dat is niet meer. Die tijd is voorbij, dat was toen. Het zal dus ook weer een ander gravin [red: Ara speelt in Lelies de rol van Gravin Marie Laure De Tilly] worden. Wel met de basiselementen natuurlijk. En iedereen is in een andere fase van zijn leven, maar dat moet ook wel na zoveel jaar. Dus dat wordt wel echt anders, het wordt een andere voorstelling en daar ben ik ook heel blij om. " De basis blijft hetzelfde. "Een houten bankje, een badkuip, zes stoelen. Het is de schoonheid van deze voorstelling. En de tralies. Een bloemetje, een kaartje en een lintje. Dat is het."
 
"Ivo Chundro gaat Christian Celini vervangen in de rol van Lydie Anne De Rozier. Die vrouw helpt mij de vernieling in. Ik ken Ivo heel goed, het is een goede vriend van mij, en dat wordt dus zeker anders. Dat wordt dus ook wel interessant tijdens de repetities, om dat uit te vogelen. Hij gaat lekker zoeken en ik zoek mee met hem. Ik weet nog niet hoe hij het gaat spelen. We hebben maar drie weken om te repeteren, en dat vind ik best wel spannend, dat geef ik eerlijk toe. Maar het zit gewoon hier ergens, ergens in een vakje van mijn hoofd. Dus heel veel zit er al. Ik denk dat het belangrijkste zal zijn om dingen op te halen en Ivo er in te voegen. We gaan het wel redden! Het wordt weer een heel mooi avontuur! Iedereen heeft er ook mega veel zin in. Ik heb het komende weekend nog vrij maar mijn handen jeuken nu al. Iedereen wil gewoon lekker beginnen."
 
"Het is een voorstelling met zo veel hart en ziel. Een verhaal over liefde, wie wil dat nou niet zien?" Lelies maakt deze maand een korte tour door België. Daarna is de voorstelling van 2 tot en met 6 april te zien in het M-Lab in Amsterdam. Van 9 tot en met 19 april keert de voorstelling terug naar het Fakkelteater in Antwerpen.