Musicalnieuws.nl

Indrukwekkende Nine door Amsterdam Musical

Van 26 tot en met 29 mei speelde Amsterdam Musical de prachtige voorstelling NINE in het Polanentheater in Amsterdam. Amsterdam Musical verrast ons steeds weer en ook dit keer lukt het de groep weer om veel indruk te maken. Zoals bij veel verenigingen heeft ook Amsterdam Musical een moeizaam repetitieproces gehad, maar het resultaat mag er zijn! Artistiek leider Bernd Duenk mag hier trots op zijn.

Nine is een musical gebaseerd op Federico Fellini’s film 8 1/2 en de teksten zijn geschreven door Arthur Kopit. De musical vertelt het verhaal van de befaamde filmregisseur Guido Contini, die zowel in zijn carrière als zijn privéleven in een midlifecrisis is beland. Hij probeert de relatie met zijn echtgenote te redden, terwijl zijn wellustige minnaressen steeds meer aandacht vragen, zijn meedogenloze producent de druk opvoert en zijn heftige verleden hem achtervolgt. En dat alles omringd door drukke Italianen, enthousiaste Duitsers en opdringerige verslaggevers in het roerige Venetië.  

Guido Contini is echter niet alleen in zijn inspiratie vastgelopen, maar ook in zijn huwelijk. In een poging om rust te vinden en zijn huwelijk te redden reist hij met zijn vrouw Luisa naar Venetië. Maar ook hier wordt hij belaagd door de pers, zijn producent, recensenten én zijn maîtresse(s).
Guido raakt de grip steeds meer kwijt en vervalt meer en meer in dagdromen. Dromen over zijn kinderjaren, zijn overleden moeder, de lessen over de liefde en de trauma’s van zijn katholieke kostschool. En al die tijd kijk Luisa met groeiende angst en ontzetting toe.

In de hoofdrol van Guido Contini zien wij Vincent Jagers. De alleskunner die het complete geheel op zijn schouders draagt. Dit doet hij met vervé. Zijn versie van deze casanova is een genot, zijn ijzersterke spel en heerlijke nonchalante komedie zijn geweldig. Met zijn zangstem weet hij zich goed staande te houden tussen het vocale geweld van al “zijn” dames. Aan zijn zij zien we Alex Douma als zijn vrouw Luisa Contini. Haar ijzersterke spel is ontroerend. De serieuze toon in het geheel, aangevuld met een prachtig krachtige zangstem die de harten doen smelten.

Lisette Jansen neemt de femme fatale rol van Carla op zich.  Met een heerlijke komische aanpak weet zij het publiek in te palmen. Lotte Nije Bijvank speelt de befaamde actrice Claudia Nardi. Geweldige stem met een heerlijke mimiek. Iedereen in deze voorstelling weet heel goed zijn/haar moment te pakken. Cleo Smits als Lilianne La Fleur weet een show-stopping optreden neer te zetten waar het publiek zichtbaar van onder de indruk is. Ook April Geisterfer als Sarraghina pakt het publiek in met het heerlijke “Be italian”. Allen laten stuk voor stuk zien waarom juist zij in deze productie staan. Ook Freek Buikema als de jonge Guido houdt zich goed staande en heeft het publiek volledig in de hand.

Helaas is hun versie van Nine niet meer te zien, maar wij wachten nu al met smart op hun volgende uitdaging.

Door Jennifer Hoffmann
Kijk HIER voor een fotoverslag en meer foto's op onze facebookpagina

Producties Musical 2.0 - 2024/2025