Musicalnieuws.nl

Indrukwekkende Fun Home door Opus One

Fun Home, naar het gelijknamige boek van Alison Bechdel, is deze zomer slechts twee weken te zien in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). De musical werd genomineerd voor twaalf Tony Awards en werd winnaar in vijf categorieën, waaronder Beste Musical. Deze bekroonde musical ging op donderdag 26 juli in première in Internationaal Theater Amsterdam. Het publiek was duidelijk onder de indruk van deze mooie voorstelling

Het verhaal gaat over Alison die worstelt met de complexe relatie met haar overleden vader. Het speelt zich af in het hedendaagse Pennsylvania met flashbacks naar het recente verleden. Alison had altijd al een moeizame relatie met haar vader, maar die relatie verslechtert wanneer zij ontdekt dat zij lesbisch is. Ze stuit op vele vormen van onbegrip, in het bijzonder bij hem. Langzaamaan ontdekt Alison waarom hij zo reageert.

In de voorstellingen zien we Alison op drie verschillende leeftijden en neemt ze ons mee naar haar herinneringen over haar unieke disfunctionele familie. De hoofdrol is weggelegd voor Renée van Wegberg die je als volwassen Alison meeneemt in het maken van een strip over haar familie en haar leven. Renée maakt heel veel indruk in deze voorstelling, hoewel ze vooral stil spel heeft in de achtergrond blijft haar aanwezigheid voelbaar. Dominique de Bont als de tiener Alison weet goed haar visitekaartje af te geven. Met haar prachtige spel weet ze de innerlijke worsteling met haar familie en haar geaardheid goed over te brengen op het publiek. Ook haar chemie met Iris Bakker als Joan is mooi zichtbaar. Beide maken weten hun komische timing goed te gebruiken. 

Ad Knippels neemt de moeilijke en zware rol van Bruce, de vader van Alison, op zich. Zijn spel is mooi en puur. Hij weet het publiek te raken en brengt het verhaal van Bruce op perfecte wijze over op het publiek. De scénes met de kinderen zijn ook erg leuk om naar te kijken. Lotta Pillitu als kleine Alison weet een enorme indruk op het publiek achter te laten. Haar spel is mooi en puur en de onbevangenheid van het jonge meisje werkt mooi mee in het verhaal. Het liedje “Fun Home” is een leuk moment, tijd voor de jongste spelers om even te laten zien wat ze kunnen. Jelte van Ginkel en Daan van den Akker namen de andere kinderrollen op zich. Vooral Daan heeft de lachers op de hand maar Jelte doet zeker niet onder voor zijn toneel broertje.

Mitch Wolterink is vocaal ijzersterk, zoals we van hem gewend zijn.Maar ook kan hij in diverse rollen laten zien dat hij goed kan schakelen tussen verschillende personages. Marjolein Keuning nam de rol van Helen op zich, de moeder van Alison die weet waar haar man mee bezig is, maar er niks aan kan/wil doen. Haar worsteling is mooi om te zien. het telefoongesprek tussen haar en de tiener Alison is een mooi moment. Hierin krijgt haar vrij oppervlakkige karakter wat meer diepgang.

Opus one heeft dit jaar de handen in één geslagen met ITA. Tijdens de pride week zijn een serie nagesprekken georganiseerd waarbij het publiek van Fun Home en Small Town Boy van toneelgroep Oostpool samenkomen in de salon van ITA. Tussen 30 juli en 2 augustus gaat Valentijn van Hingh met het publiek en gasten in gesprek over uiteenlopende thema’s en de twee voorstellingen.

Fun Home is nog tot zondag 4 augustus te zien in Internationaal Theater Amsterdam en is zeker een voorstelling die je gezien moet hebben!

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons ogo.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025