Musicalnieuws.nl

Indrukwekkende en aangrijpende Op Hoop van Zegen 2019

Sinds de première in 1900 is ‘Op Hoop van Zegen’ een klassieker en het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld. De Graaf en Cornelissen bracht dit oer-Hollandse verhaal terug op de planken. Op maandag 28 januari was de première in ZaanTheater in Zaandam en musicalnieuws was hierbij aanwezig.

Op Hoop van Zegen is gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje (Mariska van Kolck) en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren laat niemand onberoerd. Zeker wanneer Kniertje voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barend (Robin Smits) ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven gebukt onder het harteloze beleid van reder Bos (Bill van Dijk) en andere sociale misstanden leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald. 

Het gordijn opent en we zien een simpel decor. Een vierkant vlak wat functioneert als de kade, het huis van Kniertje, het kantoor van reder Bos en het huis van reder Bos en vrouw Mathilde (Joke de Kruijf). Het simpele decor met minimalistische rekwisieten werkt goed. Het brengt het mooie en intieme verhaal goed over en het licht en geluid maakt de settingen helemaal af. 

Mariska van Kolck neemt de emotionele rol van vissersvrouw Kniertje op zich. Dit speelt ze met verve. Ze speelt de innerlijke worsteling en het verlies aan de zee op een prachtige manier. Haar spel is mooi en puur en ook haar zangstem is erg mooi. De zang van deze gehele groep kleurt mooi samen en zo zijn de groepsnummers zeker de hoogtepunten van de voorstelling.

Reder Bos wordt gespeeld door Bill van Dijk. Hij en Kaps (gespeeld door Rolf Koster) nemen het besluit de Hoop te laten uitvaren, wetende dat het schip het niet zou redden. De worsteling van van Dijk is mooi en zijn spel is erg krachtig. Zeker de scene met zijn dochter Clementine (gespeeld door Bernice Havelaar) is een mooi stuk. De spel en de zang van beide kanten komt met zoveel kracht dat het echt raakt. Joke de Kruijf speelt de rol van zowel Mathilde Bos als Truus. Zeker in de rol van Mathilde kan ze laten zien wat ze vocaal allemaal in huis heeft. Als Truus ontroert ze met haar mooie spel als ze haar man Willem niet ziet wederkeren van de Anna. 

Gijs Stallinga en Robin Smits spelen de zonen van Kniertje; Geert en Barend. Linda Verstraten speelt de verloofde van Geert, Jo. Haar zang samen met Gijs Stallinga is een mooie combinatie samen spelen ze de rollen hoe ze werden bedoeld. Robin Smits speelt erg mooi als Barend laat hij zijn worstelingen voelen met zijn mooie spel. Barend wil niet aan boord wanneer wanneer de dronken Simon (Stephan Mooijman) verteld dat ze aan boord gaan van een drijvende doodskist. Robin Smits is erg aandoenlijk als de 16 jarige Barend. Het publiek leeft met hem mee. Het nieuws dat zijn lichaam is aangespoeld komt dan ook hard binnen bij het publiek.

Stephan Mooijman neemt de moeilijke rol van Simon op zich. Simon werkt voor rederij Bos en heeft gewerkt aan De Hoop, hij weet als geen ander dat dat schip niet deugd. Mooijman speelt dit erg goed, hoe Simon zijn problemen wegdrinkt waardoor niemand geloofd wat hij zegt. De wanhoop wanneer hij merkt dat hij medeplichtig is speelt hij fantastisch. Zijn dochter Marie wordt gespeeld door Gina Bentvelsen. Hoewel zij een kleine rol heeft pakt ze haar momenten en laat ze zien en horen waarom ze in dit gezelschap staat.

Een mooie schakel in de voorstelling is Melissa Groeneveld die het schip, De Hoop symboliseert. Als een sirene van de zee laat ze zien dat ze vocaal een uitblinker is, haar heldere stem klinkt mooi in de nummers en doet ze zeker niet onder voor de grote namen.

De musical-versie laat zien dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een zorgvuldige bewerking met prachtige muziek en aangrijpende spel-scenes zal de musical Op Hoop van Zegen velen wederom ontroeren. Indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk: theater van nu zoals Herman Heijermans het ooit heeft bedoeld. Op Hoop van Zegen speelt nog tot juni 2019 in theaters door heel Nederland

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025