Musicalnieuws.nl

Indrukwekkend eerbetoon Soldaat van Oranje

Afgelopen maandag, 3 april, was het precies 100 jaar geleden dat Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema geboren werd in Soerabaja in het voormalig Nederlands-Indiƫ en ter ere hiervan werd in de TheaterHangaar op Vliegveld Valkenburg een feestelijke bijeenkomst gehouden.

Het verhaal van Engelandvaarder Hazelhoff Roelfzema staat, zoals iedere musicalliefhebber in Nederland weet, centraal in de musical “Soldaat van Oranje” die al jarenlang uitverkochte zalen trekt en de langstlopende musical ooit is in Nederland.

Onder het toeziend oog van Hazelhoff’s familie, andere Engelandvaarders en het merendeel van alle acteurs die ooit de rol van Erik in de musical hebben gespeeld brachten de Fokker Four door het uitvoeren van de ‘missing man’ formatie een indrukwekkend eerbetoon aan Hazelhoff Roelfzema, die zelf tijdens de oorlogsjaren piloot werd bij de Royal Airforce.

Hierna was er gelegenheid voor een bijzonder fotomoment waarop alle Erik-acteurs op de foto gingen met de weduwe van Hazelhoff Roelfzema en de aanwezige oud-Engelandvaarders. Een feest van herkenning voor de liefhebbers van Soldaat van Oranje, want onder andere Matteo van der Grijn, Dorian Bindels en Stefan Rokebrand waren aanwezig.

Omdat Hazelhoff Roelfzema gedurende zijn leven altijd contact heeft gehouden met de Koninklijke Familie mochten Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhove op deze gedenkwaardige dag niet ontbreken. Astronaut Andre Kuipers hield in de zaal van de TheaterHangaar een korte inleiding over zijn ontmoetingen met Hazelhoff Roelfzema, waarna er een 10 minuten durende film vertoond werd over het leven van de ‘echte’ Soldaat van Oranje, compleet met familiefoto’s, clips uit interviews en zijn betrokkenheid bij het tot stand komen van de musical. Hierna was het tijd voor de voorstelling, gespeeld door de huidige cast, met Valentijn Benard als de jonge Erik Hazelhoff Roelfzema, Juul Vrijdag als Koningin Wilhelmina en Melissa Drost als Charlotte.

Het was een mooie indrukwekkende dag waar wij met veel plezier op terug kijken.

Door Natasja Groenewold

Voor ons fotoalbum kijk HIER

Producties Musical 2.0 - 2024/2025