Musicalnieuws.nl

In ‘Into the Woods’ leeft niemand lang en gelukkig

Wat krijg je als je de sprookjesfiguren Roodkapje, Assepoester, Rapunzel en Sjaak en de Bonenstaak in de mixer stopt? De hilarische sprookjesmusical voor volwassenen ‘Into the Woods’. De voorstelling van PIT Producties beleefde maandag 20 februari haar première in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

Om hun kinderwens in vervulling te laten gaan, worden een onnozele bakker (Wart Kamps) en diens kordate vrouw (Lone van Roosendaal) door een heks (Esther Maas) met een onmogelijke opdracht het bos in gestuurd. Het echtpaar moet het rode kapje van Roodkapje (Elise Schaap), de glazen muil van Assepoester (Brigitte Heitzer), het geelblonde haar van Rapunzel (Esther Floor) en de melkwitte koe van Sjaak en de Bonenstaak (Guido Spek) zien te bemachtigen.

Deze sprookjesfiguren lopen de bakker en zijn vrouw allemaal tegen het lijf in het bos. Het kinderloze koppel slaagt in hun missie, maar wat is de prijs voor het lang en gelukkig waar alle sprookjesfiguren op hopen. In het bos komen de slechtste eigenschappen van de mens bovendrijven. Eigenbelang staat op de eerste plaats en de solidariteit is in de tweede akte ver te zoeken.

De sprookjeshelden vallen na de pauze één voor één door de mand. Ze willen Sjaak zonder pardon uitleveren aan de reuzin, die de dood van haar man en de diefstal van de kip met de gouden eieren, komt wreken. In de strijd om te overleven wordt het één voor alleen zonder pardon ingeruild voor ieder voor zich.
‘Into the Woods’ spot met de wetten van het gemiddelde sprookje dat steevast eindigt met het opwekkende ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. De Amerikaanse schrijver Stephen Sondheim creëerde met deze hilarische en grimmige sprookjesmusical een wervelende moderne parabel over oeroude dilemma’s tussen geliefden, echtgenoten, ouders en kinderen.

PIT Producties voert ‘Into the Woods’ voor het eerst in Nederland met een 15-koppig orkest onder leiding van Jeroen Sleyfer op. Onder regie van Gijs de Lange is ‘Into the Woods’ tot een overrompelende, hilarische en grimmige musical met een sterrencast getransformeerd.

Paul Groot (als de grote boze wolf, prins en vader), René van Kooten (als prins en hofmaarschalk), Laus Steenbeeke (als verteller en mysterieuze man), vertaler Jeremy Baker (als moeder en opoe), Roosmarijn van Bohemen (als Lucinda) en Mirjam de Rooij (als stiefmoeder) completeren de 13-koppige cast.

De cast dient een ijzersterke ‘Into the Woods’ op. Als we één uitblinker moeten noemen, dan komen we uit op Elise Schaap. De 34-jarige Rotterdamse laat het lieve en onschuldige Roodkapje transformeren in een pittig wijffie dat gevaarlijk met een mes rondzwaait en bijna van het rechte pad afraakt.

Into the Woods is tot en met juni door het land te zien meer informatie en speellijst vind u HIER

Ons fotoalbum vind u HIER