Musicalnieuws.nl

In galop naar Spamalot!

Hoewel de legende van Koning Arthur het uitgangspunt is van de musical, is het tegelijkertijd een parodie op zowel dit verhaal als op het genre musical. Het verhaal van Spamalot volgt Koning Arthur op zijn zoektocht naar de heilige graal. Arthur, reizend met zijn bediende Patsy, vraagt hij enkele ridders hem te vergezellen. Ridders zoals Galahad, Robin, Lancelot en Bedevere. Onderweg ontmoeten ze vele vreemde types zoals Prins Herbert, de Franse bespotter, Nog niet dode Fred, de zwarte ridder en de ridders die ''Ni'' zeggen. Uiteraard mag de diva, de dame van het meer niet ontbreken. Voeg als laatste god toe en je hebt een hit!

Al direct vanaf het begin van de voorstelling is het moeilijk om niet te lachen. Er werd een vreemde discussie gevoerd tussen Koning Arthur (gespeeld door Koen van Impe) en twee wachters over de herkomst van kokosnoten in Engeland en het verband met zwaluwen. Wanneer Koning Arthur de discussie niet meer kan aanhoren vervolgd hij zijn reis. Koen van Impe is als Koning Arthur vanaf het begin tot einde krachtig en weet precies wat hij staat te doen. Hij ontmoet knecht Dennis wie echter niet mans genoeg is om ridder te zijn. Echter dook daar de dame uit het meer (gespeeld door Ann van den Broeck) op en toverde Dennis om in de stoere Sir Galahad (gespeeld door Jan van Looveren). Wanneer ''Het lied dat klinkt als dit'' tussen Sir Galahad en de dame van het meer wordt gezongen gaat de hele zaal uit zijn dak. Meteen is duidelijk dat Ann de ster van de show is, wat een stem! Echter houdt Jan zich goed staande naast Ann. Ze vervolgen hun reis; komen door een tot Las Vegas omgetoverde Camelot, worden toegesproken door God op een hilarische manier en komen aan bij een Frans kasteel. De scene bij het kasteel is een hit, van begin tot einde ligt de zaal dubbel om de spottende fransoos (gespeeld door Walter Baele) en het konijn van Troje mag ook niet ontbreken. Kort daarna is het pauze, de eerste akte viel goed bij het publiek en zit met smart te wachten op akte twee.

 Akte twee begon met Arthur en de ridder van Ni, tussendoor was Patsy (gespeeld door Nordin de Moor) te horen met het lied ''Always look on the bright side of life". Met dit lied gaat de zaal weer in dezelfde flow verder als waar akte één eindigde. We vervolgen onze reis en komen de ''dappere'' Sir Robin (gespeeld door Jonas van Geel) tegen. Met zijn lied ''Sterren van TV'' heeft hij één van de hoogtepunten uit de show te pakken. Vele bekende Vlamingen passeren de revue in zijn lied, welke? Kom kijken! Als je denkt dat je alles hebt gehad verschijnt Ann van den Broeck opnieuw, dit keer met haar lied ''Ik heb mijn rol wat overschat''. Behalve dat Ann dramatisch, hysterisch en vocaal erg goed is als de dame van het meer, is ze ook ontzettend grappig, complimenten! Wanneer je net deze twee hoogtepunten uit de tweede akte achter elkaar heb gehad komt Dieter Verhaegen op als Prins Herbert. De totaal over de top homo prins leek wel een prinses, gelukkig vond hij zijn echte ''prins'' Lancelot. Bijna aan het einde van de zoektocht voelt Arthur zich nog steeds alleen ook al werd hij de hele show bijgestaan door zijn bediende/paard Patsy. In het lied ''Ik ben alleen'' liet Koen nogmaals horen dat hij als Arthur goed gecast is. De mimiek van Nordin in het lied is fenomenaal, overigens is hij de hele voorstelling lang erg vermakelijk om naar te kijken. Snel na het lied werd de graal gevonden en kwam er een einde aan de zoektocht van Arthur en zijn ridders. Uiteraard mocht de grande finale niet ontbreken. Nog een keer werd er aan het publiek laten zien hoe ongelofelijk getalenteerd en grappig de show is en hoe goed de castleden zijn. 

Bovenstaand is echter een kleine opsomming van de (voor ons) hoogtepunten uit de show, er gebeurd zoveel meer! Van begin tot einde lig je continue dubbel. Dat onzin zo goed en op fantastische wijze gebracht kan worden is heel knap, voor een ieder in de cast daarom ook onze complimenten. Echter zonder een goed en strak ensemble zijn de castleden nergens. Het ensemble is vanaf het begin tot einde belangrijk in de zoektocht en zijn een traktatie om naar te kijken! Bij een voorstelling als Spamalot zie je daarom ook dat je zonder een goed ensemble nergens bent.  Tot en met zaterdag 13 april staan ze nog in de stadsschouwburg Antwerpen. Voor een ieder die nog geen kaarten heeft of twijfelt.. Boek nu!

Dit wil je niet missen dus hop hop in galop! 

Door: Sonny Monster

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025