Musicalnieuws.nl

I&L Entertainment viert feest met 50 keer Arthur en brengt het avontuur terug in het theater

Afgelopen zondag, 1 maart, was er reden voor een feestje in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Arthur en de Strijd om Camelot werd voor de 50e keer gespeeld. Producent I&L Entertainment maakte van de gelegenheid gebruik om, in aanwezigheid van publiek en pers stil te staan bij deze feestelijke gebeurtenis.

Arthur en de Strijd om Camelot vertelt het verhaal van Arthur, die het zowel op school als thuis niet gemakkelijk heeft. Op school wordt hij gepest en thuis klikt het niet tussen hem en zijn stiefmoeder en broer. Na hevig noodweer komt hij op mysterieuze wijze terecht in het Engeland van 1.000 jaar geleden. De tijd van ridders, tovenaar Merlijn en Koning Arthur. Een tijd waar Arthur erg geïnteresseerd in is en waarover hij bijna alle boeken die er over geschreven zijn heeft gelezen. Als hij Lancelot en Guinevere tegenkomt begint hij zich pas te realiseren in welke tijd hij is terecht gekomen en van welk verhaal hij plotseling deel uitmaakt.
 
 
Samen gaan Arthur, Guinevere en Lancelot op zoek naar het zwaard in de steen: Excalibur. De legende gaat namelijk dat wie het zwaard uit de steen weet te trekken Koning van Engeland wordt. Bij hun zoektocht worden ze in de weg gezeten door Morgana le Fey en haar helper Mordred. Ook zij zijn op zoek naar het zwaard en de heerschappij over Engeland. Een confrontatie tussen Arthur en Morgana en hun helpers kan niet uitblijven. En dan rest de vraag: wie wordt de nieuwe heerser over Engeland?
 
 
Voor MusicalNieuws was het de eerste keer dat wij deze familiemusical (5 jaar en ouder) zagen in de nieuwe bezetting. Ruben van Keer speelt nu de rol van Arthur en Dorothy Wuyts de rol van Morgana. De rest van de cast, Folkert van Diggelen (Lancelot), Ilse Spruijt (Guinevere), Leon van Uden (Mordred) en Erwin Dekker (Merlijn) is onveranderd gebleven, zij het in sommige gevallen met wisseling van rol. Het doet niets af aan de kracht van de show en het enthousiasme van het publiek, met name de aanwezige kinderen. Ruben van Keer kennen we van Marie-Antoinette en zagen we eerder ook in de schooluitvoering (Fontys) van Company. Hij valt op door het gemak waarmee hij speelt en zijn aangename stemgeluid. Ook Dorothy Wuyts heeft een heerlijke stem en speelt haar rol lekker over de top. Wat verder blijft hangen zijn een aantal liedjes uit de voorstelling en de twist in het verhaal. Arthur en de Strijd om Camelot wordt zo een echte familievoorstelling, met een goede cast, een spannend verhaal, goed in het gehoor liggende liedjes, een held (Arthur), een slechterik (Morgana) en een komische noot (Morgana en vooral Mordred).
 
Na afloop van de voorstelling en de toegift ("Ik ben een Popster") stond producent Leon van Uden stil bij het behalen van deze mijlpaal en bedankte hij iedereen die aan deze (eerste) productie van I&L Entertainment heeft meegewerkt. Ook stond hij stil bij de samenwerking met het Event Team en de notering in de Kids Top 20 van het nummer "Ik wil Avontuur" uit Arthur, gezongen door Ralf Mackenbach.
 
Daarna was het tijd voor een blik in de toekomst. Allereerst was daar de aankondiging dat er een televisie-serie is gemaakt, gebaseerd op de musical Arthur, met Ralf Mackenbach in de hoofdrol. Ook is er het plan om een educatieve voorstelling te maken van deze musical. Verder is een tweede theaterproductie van deze jonge producenten in de maak: "Robin Hood en het verdwenen Goud", een voorstelling waarmee het avontuur terug naar het theater wordt gebracht. Ook Robin Hood wordt een eigen productie met een frisse bewerking die vanaf oktober 2015 in de Nederlandse theaters te zien zal zijn, met de première op 31 oktober in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Wie dan in ieder geval aanwezig zal zijn is Finn van Uden met zijn familie, die uit handen van Leon een VIP-arrangement ontving voor deze première.
 
"Robin Hood en het verdwenen Goud" is gebaseerd op het welbekende verhaal van Robin Hood, maar met een eigen draai. In deze musical zullen twee verhaallijnen door elkaar heen lopen, een vervolg op het verhaal van Robin Hood en een verhaal in het heden: een spannend avontuur dat het meisje Robin beleeft. Naast Van Uden zelf zullen Ferdinand Biesheuvel, Erwin Dekker en Dorothy Wuyts is deze musical een rol spelen. De overige twee castleden zullen in een later stadium bekend worden gemaakt.
 
Na afloop van alle feestelijkheden, in stijl afgesloten door een kort optreden van Ralf Mackenbach, sprak MusicalNieuws kort met Leon van Uden. "Voor grote, gevestigde producenten zijn 50 voorstellingen misschien niet veel, maar voor ons voelt dat niet zo. Wij hebben het gevoel dat we in twee jaar tijd wel wat hebben bereikt en klaar zijn voor de volgende stap.", vertelt hij ons. "Die volgende stap moet zijn dat we vollere zalen krijgen en een nog grotere tour door het land kunnen maken."
 
"Robin Hood wordt net als Arthur een hele avontuurlijke voorstelling, waarin we ook de serieuzere thema's niet gaan schuwen. Ik wil geen vlakke personages, maar personages met een hart en een ziel. En de twee verhalen, die van Robin in het verleden en het meisje Robin in het heden, moeten uiteindelijk samenkomen. Dat wordt de grootste uitdaging. Ons doel is een vervolg op het verhaal van Robin Hood met heel veel verrassingen." Ook met deze productie blijft I&L Entertainment zich richten op de doelgroep 5+. "Dat is een doelgroep waarvoor we heel graag voorstellingen willen maken. Ik vind het juist fijn om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. Als ik vroeger de film "Jurrasic Parc" had gezien, dan rende ik daarna de straat op met de gedachte dat er een dinosaurus achter me aan zat. Dat gevoel wil ik weer terug krijgen en ik wil dat de kinderen die onze voorstelling zien ook naar buiten rennen en zin hebben om het verhaal zelf na te spelen."
 
Arthur en de Strijd om Camelot is nog te zien in Theater de Weijer in Boxmeer (29 maart), het Munttheater in Weert (19 april) en in het Cultuurcentrum in Evergem (België, 2 mei). Robin Hood zal vanaf oktober 2015 te zien zijn.