Musicalnieuws.nl

Ignite van ISH is meer dan aanstekelijk

Zaterdag 1 oktober ging de nieuwe voorstelling (in de serie van ISH Nieuwe Makers) van het Dance Collective ISH in première: IGNITE. MusicalNieuws zag deze dansvoorstelling een kleine week later in Theater Dakota in Den Haag.

IGNITE is een choreografie van de hand van Shailesh Bahoran en geschreven voor 5 dansers. Als er dan één danser door ziekte wegvalt, zoals vrijdag 7 oktober in Den Haag het geval was, dan kunnen wij ons voorstellen dat er achter de schermen het een en ander moet worden omgezet. Behalve een kwartier vertraging (misschien niet eens hieraan toe te schrijven) merkte het Haagse publiek echter helemaal niets van dit ongemak. Met veel energie werd een voorstelling neergezet die door het publiek tot de laatste move ademloos werd bekeken.
 
De nieuwe dansvoorstelling van ISH gaat over over de oorsprong van energie, de vlam in een persoon en de wijze waarop mensen elkaar kunnen ‘aansteken’. Om deze voorstelling als ‘energiek’ te bestempelen zou een understatement zijn, want IGNITE gaat net een stapje verder dan dat. De (in dit bijzondere geval) vier dansers laten allen hun ijzersterke danscapaciteiten zien en ageren en reageren tegelijkertijd ongelofelijk knap op elkaar, terwijl ze daarbij het vuur in zichzelf aan elkaar overdragen.
 
Op een gegeven moment leidt dat ertoe dat je het gevoel hebt te kijken naar een groep marionetten die zonder touwtjes worden aangestuurd door hun leider, die op een gegeven moment zjn drie mededansers tegelijkertijd “bestuurt”. Wat je verder met een bus wit poeder, een zwarte vloer en vier dansers kunt doen ervaart het publiek aan het eind van de voorstelling. Muisstil en geboeid kijkt het publiek toe; op het moment dat dan ook de muziek even stilhoudt kun je een speld horen vallen.
 
De muziek van Rik Ronner is een uitstekende aanvulling op wat er op de speelvloer te zien is. Het prachtige lichtontwerp van Mike den Ottolander doet de rest. Met IGNITE toont Shailesh Bahoran ook een uitstekend en veelbelovend choreograaf te zijn en tracteert ISH ons weer op een indrukwekkend staaltje van zijn kunnen.
 
IGNITE wordt normaal gedanst door Eddy Vidal, Roche Apinsa, Virgil Dey, Wesley Rommy en Remses Rafaela. De voorstelling is nog in Nederlandse theaters te zien tot en met 1 december van dit jaar. Meer informatie over IGNITE, inclusief speellijst en informatie over de kaartverkoop kun je vinden op www.thisisish.nl