Musicalnieuws.nl

Iedereen Mi-Auwt graag mee met de Gelaarsde Poes

Het is inmiddels in veel families een traditie geworden om in de kerstvakantie met het gezin naar een voorstelling van het Ro Theater te gaan. Na het grote succes van onder andere Lang en Gelukkig, Woef Side Story en De Zere Neus van Bergerac (Moord in de Kerststal en Snorro zouden we bijna vergeten) zou je denken dat het lastig zou zijn om dit succes te evenaren, maar het lukt het Ro Theater ook dit jaar weer om de lat nog net een treetje hoger te leggen. Dit jaar wordt er ook nog eens gewerkt met een geweldig doordacht en groots decor.

Het verhaal van de Gelaarsde Poes is losjes gebaseerd op het verhaal van de Gelaarsde Kat: Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn Gelaarsde Poes. Samen trekken ze door het dwergstaatje Biechtenstein, op zoek naar eten en werk. Door de slimme en onnavolgbare streken van de Gelaarsde Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te verwerven. Maar is alles wel zo mooi als het lijkt? Is prinses Wendy zo lief als ze er uit ziet? Kan een monster ook een muis zijn? En hoeveel levens heeft een kat eigenlijk?
 
Bij de première werd de rol van Gelaarsde Poes gespeeld door Bart Rijnink, die Maarten Heijmans tijdelijk vervangt. Heijmans was onlangs betrokken bij een ongeluk met zijn motor en zijn herstel duurt langer dan verwacht. Gelukkig kon hij wel aanwezig zijn bij de première op zondag 20 december in de Rotterdamse Schouwburg. Rijnink was al enige tijd niet meer in musicals te zien, maar dat is wel de plek waar hij gewoon thuis hoort. Bart als Gelaarsde Poes is erg innemend en daarbij danst, zingt en beweegt hij nog geweldig ook. In deze show is er gekozen voor liedjes van Michael Jackson waar Alex Klaassen nieuwe liedteksten op heeft gemaakt. Bart “moonwalkt” zo ieders hart in.
 
Arjan Ederveen (James Blond, dubbel-o-zero en Truus, molenaarsvrouw), Alex Klaassen (Benjamin, de reus en Mi Tong, de Thaise Poes) en Dick van den Toorn (Koning Ferdinand en moeder van de Reus) brengen met hun geweldige komische timing ook in deze show hun typetjes weer naar ongekende hoogten. Klaassen zagen we dit jaar al eerder in Kiss Of The Spiderwoman en heeft met deze rol een nominatie verdiend voor de Musical Awards van 2015. Deze nominatie kreeg hij niet voor niets, want alles dat Alex doet is eigenlijk een award en minstens een nominatie waard. Ederveen draait natuurlijk ook al jaren mee in voorstellingen van het Ro Theater en ook in deze voorstelling is hij weer een drijvende kracht. Van den Toorn speelt een heerlijke Koning Ferdinand, maar als moeder van de Reus is hij onvervangbaar. Het is een feest om deze mannen met elkaar bezig te zien op het podium.
 
Als molenaarszoon Jaap ofwel Markies van Carabas zien wij Tom van Kalmthout. Hij is een een knappe verschijning waar Prinses Wendy gespeelt door Keja Klaasje Kestro als een blok voor valt. De twee andere prinsesjes Willeke en Wies worden gespeeld door Daan Colijn en Steyn de Leeuwe en ook over deze mannen kunnen we niet anders dan lovend zijn. Zowel Colijn als De Leeuwe is geen onbekende in musicalland. Colijn heeft bijvoorbeeld lange tijd de rol van Paul ten Brink gespeeld in de records brekende musical Soldaat van Oranje, terwijl De Leeuwe niet alleen in de musical Waanzinnig Gedroomd heeft gestraald maar ook op tv zo langzamerhand zijn sporen heeft verdiend. Beiden laten zich in De Gelaarsde Poes van hun vrouwelijke kant zien en dat smaakt naar meer.
 
Bij de Musical Awards van 2015 is De Zere Neus van Bergerac in diverse categorieën genomineerd en het zou ons ten zeerste verbazen als De Gelaarsde Poes deze prestatie niet minstens gaat evenaren. De voorstelling van het Ro Theater is tot en met 3 januari 2016 in de Rotterdamse Schouwburg te zien en daarna tot en met 20 maart in diverse theaters in Nederland. Van 24 tot en met 28 maart 2016 keert De Gelaarsde Poes weer terug naar de Rotterdam. De eerste serie voorstellingen in Rotterdam (tot en met 3 januari) zijn inmiddels uitverkocht, voor de overige voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar.
 
Musical 2.0 audities juni 2024