Musicalnieuws.nl

Humor en visuele hoogstandjes bij Show en Tell van Codarts

Muziektheaterstudenten van Codarts Rotterdam worden opgeleid tot interdisciplinaire performers in het brede werkveld van muziektheater: van kleinkunst tot hedendaagse musical, van theatrale popconcerten tot experimenteel muziektheater. Op woensdag 26 juni vond in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam het jaarlijkse Show & Tell plaats waarin de studenten en laatstejaars laten zien wat ze kunnen.

Het muziektheaterlandschap lijkt op een keerpunt te staan. Nog nooit is er zoveel geschreven, bekritiseerd, beweerd of bejubeld over dit vak. Er is discussie over de relevantie van musical, over het genre muziektheater zelf en over de scholen die hiertoe opleiden. Deze voorstelling laat zien waar Codarts Muziektheater voor staat. Een Pleidooi dat muziek en theater gelijke spelers kunnen zijn in een explosieve ontmoeting die gaat over het uitwisselen van betekenis. Een Ode aan de verbeelding en eenvoud. Een Oproep tot het losbreken uit traditionele aannames over muziektheater. Een uitnodiging om het hokjesdenken los te laten. Een blik in de toekomst.

Opvallend dit jaar is het tempo en de overgang van de scenes. Vlekkeloos nemen de studenten je mee van grote groepsnummers met humor tot een klein nummer met diepgang. Dat deze studenten getalenteerd zijn staat buiten kijf. Maar dat je in dit vak vaak samen moet werken om tot de mooiste stukken te komen, komt in deze voorstelling mooi naar voren. Stukken als “Just” , “Un Beau Baiser” , “Partita” en “Heavenly Father” laten op mooie intieme wijze de vocale talenten van de studenten zien/horen. De prachtige dans van Veronique Post op het mooie intieme “Just” moet ook zeker even genoemd en geprezen worden. Ook een aantal kleine scenes en monologen passeren de revue. Van het komische “The Dirty Fork” van de tweedejaars studenten en Myrte Luijten tot het expliciete “Decadence” van Lotte Pierik. Maar dat deze studenten multi-talenten zijn is na deze avond wel duidelijk. 

Codarts Muziektheater is een plek waar wordt vertrokken vanuit de kracht en het individuele talent van de student. Waar uit hokjes van muziektheater en musical wordt gebroken. Waar docenten en studenten samen twijfelen. Waar je zwak en sterk kan zijn. Waar we veilig onderwijs belangrijk vinden, om vervolgens confronterend brutaal te kunnen zijn. Waar we niet geloven in het reproduceren van theaterwijsheden van meesters uit de jaren ’70, maar in nieuwsgierigheid. Waar het onderwijs continu in beweging is. Waar je wordt aangesproken op je hoofd, maar met name ook je hart.

Show & Tell is ook de eindvoorstelling van alle geslaagden van dat jaar. Deze versie van Show & Tell is dit jaar helaas niet meer te zien, wel kijken we alweer uit naar wat de studenten volgend jaar gaan laten zien.gaan laten zien.

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025