Musicalnieuws.nl

Huis, Tuin en Keukenavonturen van Dirk Scheele: tijdloos vertederend

Sommige dingen zijn tijdloos. Opeens zijn ze er. En ze blijven. Omdat het goed is

De voorstellingen van Dirk Scheele zijn van die dingen. Volgend jaar viert hij zijn 25 jarig artiesten jubileum. Al die tijd is zijn formule niet gewijzigd. En al die tijd zitten zijn zalen vol. Vol met enthousiaste peuters en kleuters die alles wat hij zegt herkennen. Die hun vinger het allerhoogst opsteken als hij kinderen zoekt om luchtgitaar te spelen. Die dansen, zingen, lachen en heerlijk commentaar leveren, en die genieten, en daarmee alle papa's en mama's ook.

De teksten van zijn liedjes zijn spot on voor zijn doelgroep. Het ontdekken van de wereld, van dieren en hoe je pannenkoeken bakt, hoe je je strenge tante kunt ontdooien met muziek en je alles kunt vergeten als je opgaat in de muziek. Maar ook : Ik doe het Zelf! Welles Nietes. Het meisje achter ons schreeuwt het "zelluf"vol enthousiasme mee! De boodschap is helder: Muziek maken is goed voor een mens en zeker voor kinderen. Ze mogen mee spelen op het podium, een polonaise dansen, met ritsen muziek maken. En tegelijk laat Dirk zien dat muziek maken met alles kan, hij speelt gitaar met een pak melk en bas op een bezem.

Het decor is van uitgekiende slimheid. Het ziet eruit alsof het getekend is, maar niets is minder waar. De wasmachine draait, en achter de tekeningen zitten toch echt lijkende koelkasten en andere apparaten.

Joes Boonen brengt in haar dubbelrol als buurmeisje Joes en strenge tante Viola een heerlijke toets in de voorstelling. Er wordt door allebei heel goed gezongen, mooie interactie met de kinderen en met elkaar. De boterhammenboogie is een hoogtepunt. Het is de ongecompliceerde vrolijkheid die deze voorstelling zo leuk maakt voor jong en oud. Als iedereen mee mag doen met de polonaise zie je dat zelfs de meest verlegen peuter uiteindelijk toch de trap naar beneden weet te vinden en zich tussen de andere kinderen waagt.

"Zijn kinderen van nu anders dan toen je begon?" Vragen we Dirk na afloop. "Kinderen van nu kunnen meer hebben, vroeger waren we voorzichtiger, vroegen we : kunnen ze een beetje tempo wel aan? Dat is voorbij. Het is wat sneller, wat wilder, en kijk ze genieten! En ik vind het nog steeds heel leuk. Kijk ze reageren, meedoen, genieten!"

Na 24 jaar staat zijn voorstelling nog steeds als een huis. Er zijn al ouders die zelf nog als klein kind zijn wezen kijken die nu met hun eigen kind komen. Laat maar komen dat Feest volgend jaar! Misschien moeten gewoon alle kinderen van 0 tot 30 worden uitgenodigd die ooit meezongen met de liedjesband en die de Fruitshake nog uit hun hoofd kennen (met de onsterfelijk zin: ik dans nu de tango met een heerlijke mango) En dan allemaal samen heel hard zingen!

En dan nu: alle peuters en kleuters naar het theater voor een onbezorgd, vertederend, heerlijk en leerzaam uurtje muziekmaken voor iedereen.

Kijk HIER voor ons fotoverslag