Musicalnieuws.nl

Hugo de Groot de musical is verplichte kost voor (niet)musicalliefhebbers

Door de coronapandemie stond de voorstelling onder flinke druk, maar met een vertraging van ruim drie maanden ging Hugo de Groot, de musical vrijdag 2 juli alsnog in première. Het levensverhaal van de rechtsgeleerde wordt nagespeeld in schouwburg De Nieuwe Doelen te Gorinchem.

Naar die stad vluchtte De Groot op 22 maart 1621 vanuit Slot Loevestein, waar hij gevangen zat vanwege godsdienstige en politieke geschillen, in een boekenkist. De Groot ontsnapte weliswaar uit de staatsgevangenis, maar leefde de rest van zijn leven in ballingschap.
 
Bij de naam Hugo de Groot (1583-1645) gaat bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen. Het befaamde verhaal over de boekenkist mag welbekend zijn, maar wie Hugo de Groot nu eigenlijk echt was, is een stuk lastiger uit te leggen. Hugo de Groot, ook wel Hugo Grotius of Huig (voor intimi), was een belangrijke staatsman, theoloog en rechtsgeleerde. Goedemorgen Theaterproducties kiest bij zijn eerste grote productie verrassend ervoor om de andere kanten van De Groot te belichten.
 
Zijn vriendschappen met Johan van Oldenbarnevelt en prins Maurits van Oranje en hoe die band onder druk kwam te staan door religieus botsende opvattingen. Ook zijn tijd in Parijs, na zijn ontsnapping uit Slot Loevestein, zijn vlucht naar Zweden en zijn dood in Rostock. De befaamde boekenkistscène ontbreekt in de musical en dat is toch een vrij gedurfde keuze. Producent, schrijver en regisseur Fons van Rongen vindt echter dat Hugo de Groot om zoveel meer moet worden herinnerd dan die twee uren in die boekenkist.
Van Rongen is erin geslaagd om een boeiende voorstelling te maken van gortdroge geschiedeniskost. Het levensverhaal van Hugo de Groot wordt omlijst door mooie liedjes tussen de verhitte discussies tussen De Groot, Van Oldenbarnevelt en prins Maurits door. De vertelvorm door De Groots dienstmeid Elsje van Houweningen (de uitblinkende Linda Verstraten) is sterk. En ook Zoï Duister, die De Groots echtgenote Maria speelt, is een sterke verschijning op het podium. Ook over Joost Claes (Maurits van Oranje) en Richard Spijkers (Johan van Oldenbarnevelt) valt tevens niks dan goeds te vermelden.
 
En dan tenslotte, Lars Mak. Hij portretteert hoofdrolspeler Hugo de Groot gepassioneerd en ingetogen op de juiste momenten. Het leek net alsof Mak net als de andere castleden niet was weggeweest van het podium en dat terwijl de culturele sector door de coronamaatregelen toch lange tijd heeft stilgelegen.
 
,,Het is fijn om weer op weer op het toneel te staan’’, aldus Mak. ,,Volgens onze regisseur was dit onze beste voorstelling tot nu toe. Het was een aparte weg naar de première toe. De voorstelling werd twee keer uitgesteld, maar gelukkig konden we alsnog van start gaan na slechts tweeënhalve week repeteren. Ik had wel van Hugo de Groot gehoord en kende het verhaal van de boekenkist, maar ik ben nog nooit in Slot Loevestein geweest. Ja, we kunnen dat met de cast nog wel een keertje doen. Dit is zeker niet mijn eerste première. Zo was ik understudy voor de hoofdrol Erik van Hazelhoff in Soldaat van Oranje, dat was toch anders. Na Hugo de Groot heb ik nog geen ander project. Ik ga in september als docent muziek en dans aan de slag op Codarts in Rotterdam. Werken met jong volwassen vind ik mooi om te doen. En wie weet welke mooie andere projecten nog op mijn pad komen.’’
 
Hugo de groot, de musical is nog tot en met 18 juli te zien in schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem.

Door BB

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025