Musicalnieuws.nl

Howard Komproe lult nog even met wat vrienden door in Lulverhalen

Een keer lulverhalen vertellen was nog niet genoeg voor Howard Komproe- en terecht. Ook deze tweede ronde lulverhalen levert een mooie avond vol humor op (ook leuk voor de vrouwen!).

Het concept is simpel: Komproe betreedt het toneel, vertelt wat grapjes en warmt het publiek op en daarna volgen drie heren met allemaal hun eigen invulling rond het thema ‘lulverhalen’. Ondanks (of misschien juist omdat) het concept zo simpel is ontstaat er een originele vorm van komedie. Omdat er drie verschillende mannen op het podium staan, zijn er ook verschillende stijlen van vertellingen aanwezig. Zo vertelt Erik van Muiswinkel niet per sé een echt verhaal, maar laat hij het publiek op ouderwetse wijze van zijn cabaret-kunsten genieten, terwijl Henk-Jan Smits op een hele oprechte manier het verhaal vertelt over een keuze die hij zo’n dertien jaar geleden maakte en hoe dat zijn leven heeft beïnvloed. Eddy Zoey brengt nog meer varieteit in de mix door zijn verhaal te begeleiden met een drietal liedjes.
 
De vraag is natuurlijk of een avond met zulke afwisseling ook nog samenhangend kan zijn; die vraag wordt met een volmondig ja beantwoord. Juist omdat het thema van de avond ‘lulverhalen’ is wordt er ook veel over, nouja, lullen gepraat. Zo heeft Eddy Zoey een hilarisch verhaal over het meten van penissen op een tafeltje, zo zingt Erik van Muiswinkel een liedje gevuld met synoniemen voor het woord ‘lul’, en zo vertelt Henk-Jan Smits openhartig over de diagnose prostaatkanker die bij hem werd vastgesteld in 2013 (zonder daarbij in de sentimentaliteit te verdrinken, wat een hele prestatie is). Natuurlijk wordt het na een tijd vermoeiend om nog te lachen na de zoveelste lul-grap, maar het mooie is dat geen van de heren verzeilen in de typische mannen- (of jongens) humor die zich alleen maar kan richten op de penis. Zo komen de liefde, de carrière, en zelfs wat imitaties aan bod.
  
Het gevaar van lulverhalen is dat vrijwel elke avond andere mannen op het podium staan; er is geen vaste formatie, en naast Van Muiswinkel, Zoey en Smits is er nog een heel scala aan andere mannen die met Komproe door het land reizen. Het is vantevoren natuurlijk moeilijk in te schatten of deze andere heren net zo leuk zullen zijn als de mannen die deze avond op het podium staan, maar het feit dat ze door Komproe zelf zijn uitgekozen is een bemoedigende gedachte. Daarnaast is elk publiek gezegend met Komproe als gastheer; de manier waarop hij bijna moeiteloos de zaal weet mee te krijgen is bewonderenswaardig. Deze man bezit een waanzinnig gevoel voor humor en durft heel veel. Je zou dan ook willen dat hij ook een uitgebreid lulverhaal vertelt en niet slechs een ‘introductie’ biedt. Dat doet echter niet aan de pret af; zelfs dat kleine beetje Komproe is het waard om een avondje Lulverhalen te beluisten.
 
 
Musical 2.0 audities juni 2024