Musicalnieuws.nl

How to play the triangle is een unieke concertvoorstelling met veel dramatiek, virtuositeit en humor.

De interactieve concertvoorstelling van percussionist Tatiana Koleva & Youth Percussion Pool is op zondag 24 november te zien in Bimhuis te Amsterdam. De rode draad is Leonard Bernsteins charismatische persoonlijkheid en zijn muziek, met name het beroemde West Side Story. Een bijzonder arrangement hiervan voor het slagwerkensemble vormt de apotheose van dit concert.

Koleva en de jonge talenten van Youth Percussion Pool belicht met dit programma de ongemakkelijke driehoek immigratie, adaptatie en acceptatie. Niet alleen anonieme immigranten, maar ook geaccepteerde en succesvolle componisten als David Dramm, Vanessa Lann, Ned McGowan, Ron Ford (allen uit de Verenigde Staten) hebben een dergelijk procesmoeten doorstaan. De uit Bulgarije afomstige Tatiana Koleva is zelf ook bekend met het proces van van vragen, emoties en dromen.

Splinternieuwe werken van hun hand vormen de muzikale stapstenen waarlangs het publiek wordt geleid. De muziek uit Leonard Bernsteins West Side Story vormt het overkoepelende thema. Koleva is bijzonder verheugd dat zij, als enige ter wereld, toestemming heeft gekregen om met deze muziek een arrangement te maken: “De persoonlijkheid van Bernstein fascineert mij al jaren. Zijn open geest, de manier waarop hij uiteenlopende culturele invloeden omarmde zijn terug te horen in zijn virtuoze muziek. Ook was hij een van de eersten die slagwerk, zo’n prominente rol in het orkest gaf. Slagwerk staat voor emoties, vrolijkheid, ritme en verbinding. Tegelijkertijd geldt slagwerk in de klassieke muziek nog vaak als exotisch.”

De triangel, de underdog van de slagwerkfamilie, is in deze concertvoorstelling niet alleen een metafoor voor de situatie van nieuwe Nederlanders, maar dient ook als verbinding tussen publiek en musici. Maar liefst honderd triangels worden door het publiek bespeeld tijdens de korte composities Triangled en Snapped.

De laatste voorstelling van deze tournee van How to play the traingle is op zondag 24 november 2019 om 15:00 in het Bimhuis, Amsterdam Tickets: €16 - €19 Voorafgaand aan het concert is er de mogelijkheid om een triangelworkshop bij te wonen (om 14:30).

Zo kan het publiek zich voorbereiden om tijdens het concert actief mee te spelen. Koleva componeert hiervoor twee korte stukken waarin het publiek een belangrijke rol krijgt toebedeeld: Snapped – het openingsstuk – en Triangled. ——— Noot voor de redactie 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025