Musicalnieuws.nl

Hotel de grote L: ware liefde is als je alles weg wilt geven!‏

De 13-jarige Kos is zeker niet te benijden. Een aantal jaar eerder stierf zijn moeder aan de ziekte met de grote K, tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd krijgt zijn vader een hartaanval waarna blijkt dat het hotel dat zijn vader runt er met een schuld van 7.000 euro niet rooskleurig voorstaat. Ook de verzekering blijkt hem niet te kunnen helpen met vervanging voor zijn vader. Tot overmaat van ramp heeft hij ook nog eens twee zusjes: Briek en Pel. Dat is natuurlijk het ergste want zonder de wijze raad van zijn vader heeft Kos gen idee hoe hij met meisjes om moet gaan. Dat geldt ook voor het meisje dat hij heel erg leuk vindt, Isabel.

Problemen te over dus die Kos en zijn zusjes moeten overwinnen. Daarbij voelen ze de hete adem in hun nek van deurwaarder Gans, die het liefst het hele hotel meteen wil leegmaken. Er moet dus geld in de kas komen en de makkelijkste manier om snel veel geld binnen te halen blijkt deelname aan de Miss Noordzee verkiezing te zijn, waar 5.000 euro mee te verdienen is. Briek voelt er niets voor om haar lichaam te koop te zetten, Pel is te jong, dus Kos mag deze klus zelf klaren. Daarbij moet hij wel concurreren met Isabel. Op dezelfde dag dat hij catwalk training krijgt ter voorbereiding op de miss verkiezing moet hij echter ook een selectiewedstrijd spelen om bij Ajax te mogen spelen.

Mag Kos komen spelen bij Ajax? Wint hij de Miss Verkiezing en redt hij daarmee het hotel? Wordt het eindelijk wat met Isabel? Komt zijn vader er weer bovenop? Het zijn allemaal vragen die beantwoord worden in de nieuwe musical van Homemade Productions. Onder regie van Floor Maas spelen Theun Plantinga (vader), Alexander Brouwer (Kos), Robin van den Heuvel (Briek), Mylene Waalewijn (Pel) en Michelle Smit (Isabel) het verhaal van Kos, dat is gebaseerd op het boek van Sjoerd Kuyper.
 
In dat boek komen heel wat meer karakters voor dan de vijf bovengenoemde en daar draait deze kleine cast de hand niet voor om. Supersnel weet iedereen zonder probleem in een ander karakter te kruipen, of het nou gaat om medewerkers van een verzekeringsmaatschappij, dokters en verpleegsters, de kok van het hotel of de man die reclame maakt voor de Miss Noordzee verkiezing. Theun Plantinga spant daarbij wel de kroon met onder meer zijn personificatie van deurwaarder Gans. In totaal speelt hij maar liefst 13 rollen die bijna allemaal op de lachspieren werken. Als de vader van Kos ontroert hij bij vlagen, vooral op de momenten dat hij zich zorgen maakt over zijn kinderen. Eén van de hoogtepunten daarbij is een duet met Mylene Waalewijn.
 
Alexander Brouwer is een stuk ouder dan zijn personage, maar heeft zich de rol uitstekend eigen gemaakt. Ook hij weet op momenten te ontroeren. Zijn rap in apenpak zorgt voor het eerste grote applaus van het publiek dat voor de rest eigenlijk ademloos toekijkt. Robin van den Heuvel en Michelle Smit laten beiden ook zien dat ze heel wat in hun mars hebben qua acteren en zang. Ook Mylene Waalewijn doet hetzelfde. Dit is naar ons weten de eerste rol die ze niet als onderdeel van het kinderensemble speelt, maar dat is haar niet aan te zien. In haar nog prille carrière heeft zij al veel ervaring opgedaan en dat is te merken.
 
Hotel de grote L is een onderhoudende familiemusical met een verhaal dat alle kanten opgaat met zowel een lach als een traan. De voorstelling is nog tot en met 27 mei in de Nederlandse theaters te zien.