Musicalnieuws.nl

Hofpleintheater geeft met Number 9 een bijzonder cadeau‏

Het Hofpleintheater beleeft zijn 30e seizoen en de eerste productie van dit jubileumseizoen is een cadeautje voor de stad Rotterdam. Een dansvoorstelling over de stad Rotterdam en door Rotterdammers gemaakt. Afgelopen weekend, op zaterdag 19 en zondag 20 september speelden cast A en cast B hun première van Number 9.

Regisseur Carla van Driel, zelf ras-Rotterdammer, zocht voor deze dynamische dansvoorstelling inspiratie in de stad en in haar inwoners. Een stad die voor de na-oorlogse Carla onlosmakelijk verbonden is met een centrum dat in het begin van de oorlog werd weggevaagd door bommen. Het beeld van Ossip Zadkine, ‘De Verwoeste Stad’, dat in 1953 werd onthuld en een stad zonder hart uitbeeldt, was daarbij één van de belangrijkste inspiratiebronnen. Maar ook de Rotterdammers zelf, in dit geval de jonge dansers die in deze voorstelling te zien zijn en zichzelf spelen, hebben Van Driel geïnspireerd.
 
Het resultaat is een anderhalf durende explosie van energie, waarbij alle facetten van de stad en zijn inwoners voorbij komen. En niet alleen alle facetten, maar ook de geschiedenis van de stad in een notendop. De karakteristieke pose van ‘De Verwoeste Stad’ met de handen in de lucht geheven komt ook regelmatig voor. Zo zien we onder meer een pompend hart voor ons, de chaos tijdens het bombardement, dat dood en verderf brengt, de tijd van opbouw, be-bop en rock & roll en Feyenoord aanhangers. De negende symfonie van Beethoven loopt daar als een rode draad doorheen. Dat Rotterdam geen stad zonder hart is wordt duidelijk als de spelers zelf aan het woord komen en laten zien hoe divers de stad is.
 
Number 9, met muziek van Eric Magnée, wordt zo een boeiend cadeau voor de stad en inwoners van Rotterdam. Gemaakt door een jonge groep spelers die vol passie hun Rotterdam aan het publiek tonen. Hun Rotterdam, een stad met een gezond kloppend hart! MusicalNieuws was aanwezig bij de generale repetitie op 16 september en zag de tweede try-out op vrijdag 18 september en maakte een fotoreportage van de voorstelling.
 
Number 9 is de komende twee weekenden (26 en 27 september, 3 en 4 oktober) nog te zien in het Hofpleintheater in Rotterdam. Op beide zaterdagen aanvang 19:30 uur en op beide zondagen aanvang 15:00 uur.
 
Wil je nog meer scenefoto’s van Number 9 bekijken? Bezoek dan onze facebookpagina, waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen, en vergeet onze pagina niet te ‘liken’!