Musicalnieuws.nl

Hilarische In de Vlaamsche Pot nu ook in het Theater

Theater van de Klucht maakt theaterversie van In de Vlaamsche Pot en deze beleefde op 26 februari zijn première in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel.

Het is inmiddels al twintig jaar geleden, maar schrijver Haye van der Heijden nam graag nogmaals de pen ter hand om een nieuwe aflevering van In de Vlaamse Pot te schrijven, alleen voor het theater dit keer.
Zelfs na 20 jaar en met andere acteurs herken je de karakters nog uit de serie: Karel en Luciën, Frits en Dirkje.
 
De theatervoorstelling gaat net zoals de serie over de gebeurtenissen in restaurant "In de Vlaamsche pot" van hysterische eigenaar Karel Visser (Bas Muijs) en zijn partner en chef-kok Luciën van Damme (Onne  Innemee). Andere hoofdpersonages zijn Frits van Sweelinck-Aerdenhout (Arijan van Bavel) en zijn grote liefde Dirkje (Bettina Holwerda-Bakkum).
 
In de show komt oude bekende van Luciën langs (Sabine Beens) om voor zéér belangrijke mensen het gehele restaurant af te huren onder de naam “Van Buren”. Omdat Koning Willem Alexander jaren geleden mee heeft gedaan met de Elfstedentocht onder de naam “Van Buren” ging iedereen er gelijk vanuit dat Wim-Lex en Maxima zouden komen. Helaas voor het restaurant personeel werkte deze oude bekende voor een maffiafamilie die niets met Wim-Lex en Maxima te maken heeft. Uiteraard geeft dit heerlijke misverstanden op alle niveaus.
 
Theater van de klucht is na twee producties een begrip. Arijan Van Bavel is naast een zeer komisch acteur ook als producent aan de klucht verbonden. Ook neemt hij de rol van Frits voor zijn rekening, in de serie gespeeld door Frans van Deursen. Al vanaf het eerste moment dat hij op tv verscheen in de tv-show van Paul de Leeuw als Adje heeft Van Bavel de lach aan zijn broek hangen en heeft vanaf de eerste seconde dat hij op het toneel verschijnt eet het publiek uit zijn hand.

Bas Muijs vertolkt voor de tweede keer een rol in een theaterkomedie. Eerder zagen we hem samen met Van Bavel, in Boeing Boeing. Bas Muijs speelt de eigenaar Karel. De iet wat hysterisch en gestreste eigenaar die de tent een beetje draaiende probeert te houden. Muijs weet de rol de goede invulling te geven en weet de grappen goed te plaatsen. Kok Luciën werd door Onne Innemee op fantastische wijze vertolkt. Zeker moeten wij hem prijzen om zijn spel en humoristische momenten. Bettina Holwerda-Bakkum speelde de rol van Dirkje, het op geld lustende kokshulpje met een zwak voor schoenen, ook zij is perfect gecast. Sabine Beens speelde de nieuw geschreven rol van Connie. Connie en Luciën kennen elkaar van vroeger en dit wekt wat onrust op tussen de twee. Sabine heeft een fantastische komische timing en wist hier ook in dit stuk weer goed gebruik van te maken.

Paul van Ewijk nam de regie van ‘In de Vlaamsche Pot’ op zich. Dit seizoen regisseerde hij als stukken als Liesbeth list, de musical – My Fair Lady en een nieuwe versie van The Full Monty.  Het script was, zoals gezegd, in handen van Haye van der Heyden, waarbij de belevenissen van Karel autobiografisch zijn. Omdat Haye deze belevenissen destijds ook meegemaakt.
Het decor is gecreëerd door de altijd creatieve Joris van Veldhoven.

Kortom voor een humoristische avond vol clichés en herkenningsmomenten moet je bij “in de vlaamsche pot” zijn. Informatie over Theater van de Klucht en hun producties is te vinden op www.theatervandeklucht.nl.
In de Vlaamsche Pot is nog tot 28 april te zien in verschillende theaters in heel Nederland.

Door: Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025