Musicalnieuws.nl

High School Musical van Eigenwijs Musicalkids Velsen: één brok plezier

Als we zaterdag 8 april rond 5 uur ‘s middags bij de Stadsschouwburg Velsen aankomen dan is het nog helemaal stil. Eenmaal binnen bruist het backstage al wel van de bedrijvigheid. Nog ruim twee uur te gaan voor de voorstelling, en cast en crew zijn zich al druk aan het voorbereiden. Basketballers en cheerleaders lopen vol gezonde spanning door de gangen en in en uit de kleedkamers. Een meisje rent voorbij en loopt de trap op, struikelt bijna en kijkt ons aan en zegt: ‘Ik ben niet gevallen, hoor!’ We zijn te gast bij Eigenwijs Musicalkids Velsen en volgen de voorbereidingen op de laatste speeldag van de musicalproductie van dit jaar: High School Musical.

High School Musical is gebaseerd op de gelijknamige Disney-film uit 2006, waarin Troy Bolton (aanvoerder van het basketbalteam van zijn school) en Gabriella Montez (aanvoerder van de scheikundeclub) samen besluiten om auditie te doen voor de jaarlijkse wintermusical op hun high school. Dat besluit wordt niet gewaardeerd door hun beider vriendenclub omdat je nu eenmaal niet mengt met andere groepen. Ook Ryan en Sharpay, broer en zus die bij gebrek aan concurrentie elk jaar de hoofdrollen mogen spelen zijn hier natuurlijk niet van gecharmeerd.
 
Troy en Gabriella worden op alle mogelijke manieren tegengewerkt maar uiteindelijk ziet iedereen toch wel in dat Troy en Gabriella hun hart moeten volgen en worden ze geholpen om auditie te kunnen doen. Skaters, Tonelo’s, Sporters en Nerds: uiteindelijk doen ze het natuurlijk met zijn allen.
 
Backstage is het ondertussen vooral druk bij de kap en grime en bij de plek waar de zenders worden uitgegeven. Tussendoor verzamelt de cast zich op het podium er volgen de laatste aanwijzingen van regisseur Caroline Leardini, choreograaf Patty Boeske en muzikaal leider Jeroen Heiliegers. Het slotapplaus en de finale worden nog even helemaal doorgenomen. Daarna doet eenieder weer zijn eigen ding totdat een half uur voor aanvang iedereen weer op het podium bijeenkomt om in te zingen en daarna in te dansen. Het is een vrolijke boel en de toon voor de rest van de avond is gezet. Tijd voor ons om onze plaatsen op te zoeken.
 
Wat als eerste opvalt bij aanvang van de voorstelling is het strakke decor, ontworpen en gemaakt door het Decoratelier van de Velser Gemeenschap. Ook andere musicalverenigingen uit Velsen zoals Unidos en De Jonge Stem maken gebruik van deze decorbouwers die inmiddels ruim ervaring hebben met het maken van decors. Begeleid door een zeskoppige band onder leiding van Jeroen Heiliegers spat het enthousiasme van de jonge cast van het toneel.
 
Troy en Gabriella worden gespeeld door Fabian Eijking en Meike Burgerhout en dat doen ze uitstekend. Gaandeweg de voorstelling vormen ze een echt koppeltje. Jelte de Boer (Chad) en Marieke Kors (Taylor) spelen de beste vrienden van Troy en Gabriella, die aan het eind van de voorstelling ook een koppeltje vormen. Sharpay en Ryan worden gespeeld door Maartje Stut en Scott Buur.  Scott mag als Ryan dan zijn plek als hoofdrolspeler in het verhaal van de musical kwijtraken: in Velsen steelt hij de show met zijn lach en zijn dans. Het verschil in lengte tussen hem en Maartje doet daar nog een schepje bovenop. Ook het komische koppel Shavawn Koese en Bram Kroon als de omroepers Jackie en Scott speelt een prima voorstelling en weten het publiek om hun vingers te winden.
 
Het sterkst is de cast op die momenten dat iedereen op het toneel staat en ze het echt met zijn allen doen. De combinatie met décor, kostuums en muziek is dan op zijn best en zorgt er uiteindelijk voor dat het publiek met een lach op het gezicht de zaal verlaat.
 
Even leek het er een jaar geleden op dat Eigenwijs Musicalkids Velsen met Doornroosje zijn laatste musical zou spelen. Gelukkig voor de spelers en alle toeschouwers is men erin geslaagd om de vereniging voort te laten bestaan en dat te doen waarvoor Eigenwijs is opgericht: een band te laten ontstaan tussen de deelnemende kinderen door te werken met een brede leeftijdsgroep. Resultaat dit jaar is een zeer vrolijke en onderhoudende voorstelling die op, achter, onder, naast en voor het toneel zorgt voor veel plezier. En waar we de gehele avond inderdaad zagen dat de cast ondanks het leeftijdsverschil één grote groep vormde. De bekendmaking van “De Drie Biggetjes” als productie voor volgend jaar deed na afloop van de voorstelling nog een schepje bovenop het al volop aanwezige plezier.
 
Klik HIER voor ons fotoverslag. Wil je meer foto’s zien van High School Musical? Hou dan onze facebook pagina in de gaten, waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025