Musicalnieuws.nl

Het veertigjarig jubileum van EDOG is meer dan verdiend en Titanic is het bewijs!

46 ton staal, bijna 11 verdiepingen hoog: de Titanic was een gigant. Wat te denken van haar belading: 40,000 eieren, 36,000 appels en 7000 kroppen sla. Maar daarnaast ook: 2208 opvarenden waarvan er 1517 kwamen te overlijden.

Bijna iedereen is wel bekend met het verhaal van de Titanic; het grote schip dat onzinkbaar zou zijn maar op haar eerste tocht toch naar de bodem verdween. Maar waar veel mensen minder vanaf weten, zijn de verhalen van de mensen die meevoeren op de Titanic.
 
De musical Titanic neemt je mee naar deze wereld: een wereld van extreme luxe en krappe hutten: het verschil tussen de eerste en de derde klas, iedereen zijn eigen verhaal.
Zo’n grote cast als de cast van EDOG’s Titanic zien we niet vaak: het podium (opgebouwd in een sporthal) is gigantisch maar toch helemaal gevuld.
Muzikaal wordt het geheel begeleid door een fantastische band, waar zelfs professionele producties jaloers op kunnen zijn.
 
Zoals gezegd vertelt Titanic het verhaal achter de passagiers en zodra het doek op komt maken we dan ook kennis met een bonte stoet aan mensen: miljonairs zoals Benjamin Guggenheim en Isidor Straus (niet de componist, maar wel de eigenaar van wereldberoemd warenhuis Macy’s), die de reis vooral maakten ter ontspanning, en tweedeklas passagiers en derde klas passagiers de vaak de oversteek maakten in de hoop op een betere toekomst in de nieuwe wereld, Amerika.
 
We volgen deze mensen op de Atlantische route totdat het noodlot toeslaat. De zee is vlak, er is geen wind die het water op eventuele ijsschotsen doet breken, er zijn weinig sterren en te laat wordt er een ijsberg opgemerkt.  Men probeert nog uit te wijken maar het is te laat. De Titanic vaart langs de ijsberg en loopt langzaamaan vol. Fouten in het ontwerp zorgen ervoor dat ze niet kan blijven drijven en men weet: Titanic zal gaan zinken.
 
Om niet te veel paniek te veroorzaken wordt er lang luchtig gedaan over het hele voorval, totdat de reddingsboten worden gevuld. Halfleeg en met een hoop heisa probeert de bemanning vrouwen en kinderen (uit de eerste klas) eerst te evacueren, waar de derde klas nooit aan de beurt komt. Nog voordat zij het dek konden bereiken waren de reddingsboten al weg.
 
Met Titanic bewijst EDOG in staat te zijn een mega spektakel te kunnen neerzetten. De muziek, de kostuums, het decor, het ziet er allemaal fantastisch uit. De grote cast speelt naar lieve lust en ondanks de enorme zaal en de behoorlijke afstand tussen podium en publiek komt het verhaal hard binnen op de bijna uitverkochte zaal.
In de angst iemand te vergeten gaan we niet verder in op individuele prestaties, maar EDOG mag zichzelf feliciteren met een topprestatie die door zo veel mensen wordt geleverd. Het veertigjarig jubileum is meer dan verdiend en Titanic is het bewijs!

Door Anniek de Wild

Kijk HIER voor ons fotoverslag en hou onze facebookpagina in de gaten voor meer foto's

Producties Musical 2.0 - 2024/2025