Musicalnieuws.nl

Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) brengt Peter Pan voor kinderen die nooit naar het theater gaan

Honderden kinderen kijken nieuwsgierig om zich heen in de schouwburg van Amstelveen. Een vrolijke opwinding heerst in de zaal. Het jongetje voor ons kan niet stilzitten van spanning en wacht op het magische moment dat de gordijnen open gaan. Dat gebeurt na een praatje van de wethouder die zijn grote waardering uitspreekt voor dit initiatief. En dat is dan ook volkomen terecht! Want wat het NJMT vandaag doet is geweldig en mag navolging verdienen!

Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) brengt al meerdere seizoenen benefietvoorstellingen voor kinderen die nooit naar het theater kunnen gaan.  Voor de benefietvoorstelling van Peter Pan: Het echte verhaal ,werkt het NJMT samen met de organisaties Save the Children Nederland, Humanitas en Het Vergeten Kind!  Organisaties die kinderen in lastige situaties  ondersteunen en investeren in hun toekomst
 
Kinderen en theater is  een gouden combinatie. In veel landen ter wereld  wordt toneel voor kinderen gebruikt om te praten over moeilijke situaties, of om te leren over  je rechten als kind. Of het nu gaat over aids, geweld of iets anders dat kinderen tegen komen.  NJMT doet hetzelfde, in een echte schouwburg met alle luister die daar bij hoort, voor kinderen die ook aan lopen tegen grenzen in hun bestaan. Of dat nu financieel of anders is. Het is absoluut te prijzen dat NJMT deze voorstelling  bereikbaar maakt voor deze kinderen. Door middel van crowdfunding en sponsoring is het gelukt een echte benefiet voorstelling te organiseren. En de zaal zit vol!

Het verhaal neemt ons mee naar Nimmerland, het land van je dromen.  En de boodschap om te durven dromen, je eigen pad te kiezen komt helder over.  Dromen doen ook al de kinderen op het toneel. Zij dromen vaak al lang van het staan in een echte schouwburgen, een tour door het land, en daar zijn ze met deze voorstelling al maanden aan bezig.  Dat is te zien aan het gemak waarmee wordt gespeeld. Opvallend is de kwaliteit van het zingen. Zeker Kapitein Haak, Wendy  en de moeder van de kinderen Darling  vallen op met opvallend krachtige stemmen.  In het trio van moeder en vader en Wendy Darling wordt een muzikaal hoogtepunt bereikt.

Het enthousiasme van iedereen op het toneel is een feestje.  NJMT kent veel talenten en kan daarmee de kwaliteit van de voorstelling waarmaken.  De jongetjes Darling vertederen, net als de tweeling  bij de verloren jongens.  De stukken waar bij de hele cast op het podium staat staan en brengen energie in de zaal.   Peter Pan raakt de zaal als hij huilt bij de dode Tinkerbel.
Het jongetje voor ons reageert op alles, en zwaait naar Peter Pan als hij even heel snel naar buiten moet om te gaan plassen.  De zaal veert op bij de elfjes in hun met lampen versierde gewaden.

En na elk lied klinkt donderend en daverend applaus. Het wordt gewaardeerd!

Terecht volgt er een ovationeel slotapplaus en de belangstelling om de met cast op de foto te gaan is heel groot. Er is genoten!

NJMT geeft een prachtig visitekaartje af dat absoluut navolging verdiend door andere musical- scholen en -opleidingen.  Wel met een advies: maak sommige scenes iets korter en kijk uit voor langdradigheid die anders op de loer ligt.   

Door Elise Kant

Producties Musical 2.0 - 2024/2025