Musicalnieuws.nl

Het meisje met het rode haar toont lef en durf

De film ‘Het meisje met het rode haar’ met Renée Soutendijk in de titelrol behoort tot de betere Nederlandse speelfilms. En nu, 70 jaar na het overlijden van Hannie Schaft, is er ook de musical over Nederlands bekendste verzetsstrijdster. Met deze nieuwe Nederlandse musical toont producent DommelGraaf & Cornelissen Entertainment lef en durf. Het lef om iets nieuws op de planken te brengen en durf om te kiezen voor de redelijk onbekende Roos van Erkel als Hannie Schaft.

Roos van Erkel, die vorig seizoen nog te zien was in Moeder, ik wil bij de revue en in 2012 op het witte doek te bewonderen was in de speelfilm Het Bombardement met Jan Smit, houdt zich goed staande. Op een simpele manier en met eenvoudige middelen wordt het verhaal van verzetsstrijdster Hannie Schaft (1920-1945) bijna chronologisch in zang naverteld en uitgebeeld.
 
In 1943 wordt de jonge studente ingelijfd bij de Raad van Verzet in Haarlem. Haar verzetswerk bestaat eerst uit het stencilen van illegale kranten en het stelen van persoonsbewijzen. Stap voor stap volgt het grotere werk: ze liquideert landverraders en overlopers. Als dochter uit een streng socialistisch milieu is rechtvaardigheid haar doel.
 
De musical ‘Het meisje met het rode haar’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Theun de Vries. Tom Bakker componeerde bescheiden, maar mooie muziek. Paul van Ewijk werd aangetrokken als regisseur. Roos van Erkel wordt op het toneel bijgestaan door Jim Bakkum als collega-verzetsman Hugo. Hij acteert naar behoren en zingt het prachtige nummer ‘Ik zie jou’. Joke de Kruijf en Sjoerd Pleijsier spelen de ouders
 
van Hannie Schaft. En het is mooi om De Kruijf weer eens te horen zingen. De hele cast bewijst Hannie Schaft, het meisje met de rode haren, zeventig jaar nadat de Duitsers haar in de duinen van Bloemendaal fusilleerden alle eer.