Musicalnieuws.nl

Het lukt Judas Theaterproducties wederom een parel te creëren met Goodbye, Norma Jeane

Op zondag 12 februari was de première van “Goodbye, Norma Jean”, een musical van Judas Theaterproducties uitgevoerd in de gezellige Rode Zaal van het Antwerpse Fakkeltheater. MusicalNieuws was erbij.

Er zijn musicals waarin alles op zijn plaats is. De cast, het decor, en de arrangementen, alles is perfect. “Goodbye, Norma Jean” is zo’n musical. De bijtitel van de musical is “De laatste avond uit het leven van Marilyn Monroe”, maar de musical is veel, veel meer. In één meeslepende akte verteld “Goodbye, Norma Jean” het aangrijpende levensverhaal van Norma Jean Baker, beter bekend als Marilyn Monroe (1926-1962).

De musical begint met het bekende en toen controversiële “Happy Birthday, Mr. President” dat Marilyn Monroe zong op de verjaardag van President John F. Kennedy (1917-1963) op 19 Mei 1962 in Madison Square Garden in New York. Onmiddellijk daarna neemt “Goodbye, Norma Jean” ons mee naar een dag in 1988 waarop een jonge man aanbelt bij een op leeftij zijnde vrouw in Engeland. De jongeman wil weten wat er werkelijk gebeurde op de laatste levensnacht van Marilyn Monroe. Waarom de jongeman aanbelt bij deze vrouw en wat hij krijgt te horen zal je zelf moeten gaan zien, maar wij kunnen je verzekeren dat het je absoluut zal vasthouden tot het eind van “Goodbye, Norma Jean”.

De rol van Marilyn Monroe wordt overtuigend en gevoelig neergezet door Ann Van den Broeck, die we kennen van o.a. “Peter Pan”, “Dracula”, en “Evita”, maar ook van televisieseries “Thuis”, “Spoed”, en “Singles”. Bovendien is zij te zien in de film “Lee & Cindy”. Ann speelt Marilyn Monroe als een getergde jonge vrouw die af wil van het imago van “dom blondje” en gedreven op zoek is naar liefde, warmte en erkenning. Ze treft het niet: Drie huwelijken lopen op de klippen en tot overmaat van ramp wordt ze verliefd op de onbereikbare President Kennedy en zijn jongere broer Bobby (1925-1968). Toch blijft ze hopen op het vinden van ware liefde, en Ann laat ons dat als geen ander zien en voelen.

Veteraan Anne Mie Gils, bekend van “De Muze van Rubens”, “Muerta”, en “Evita”, waarin ze al eerder samen te zien was met Ann Van den Broeck, speelt op de geweldige wijze die we van haar gewend zijn o.a. “Gladys”, de vrouw die gevraagd wordt wat er op de laatste avond van Marilyn Monroe werkelijk gebeurde. Daarnaast speel Anne Mie moeiteloos twee andere rollen en weet zij ons in het tragische verhaal meer dan eens aan het lachen te maken. Vooral de duetten die zij met Ann Van den Broeck zingt zijn geweldig: Soms ontroerend, soms hartverwarmend, maar altijd een lust om te horen.

Michiel de Meyer, bekend van de uitbundige “Albert I’, maar ook van “Hans & Grietje”, en “The Sound of Music” vertolkt o.a. de jonge man die aanbelt om de ware toedracht omtrent de dood van Marilyn Monroe te horen, maar ook Bobby Kennedy en een reporter. Hij doet dit op de bruisende wijze die we van Michiel kennen. Ook hij zorgt af en toe voor een komische noot in deze aangrijpende musical. Zijn stem doet geen moment onder bij die van Anne Mie Gils of Ann van den Broeck. Zijn prestatie geeft “Goodbye, Norma Jean” een energie en veerkracht die we niet altijd in musicals met een emotioneel onderwerp zien.

“Goodbye, Norma Jean” is geschreven door Allard Blom en Sam Verhoeven, die als duo ons al eerder verwende en ook deze keer garant staan voor een gevoelige en gewoon erg mooie musical. Martin Michel regisseerde “Goodbye, Norma Jean”. Als laatste willen wij graag Martin Michel’s decorontwerp loven: Het minimalisme van het ontwerp accentueert de hoofdpersonen perfect en weet deze musical nog intiemer te maken.

MusicalNieuws prijst “Goodbye, Norma Jean” zonder enige reservering aan en adviseert iedereen om deze musical te gaan zien en een werkelijk bijzondere avond te beleven.

Door Ed Zwanenvelt

Kijk ook HIER ons fotoalbum
Musical 2.0 audities juni 2024