Musicalnieuws.nl

Het is goed toeven in Grand Hotel van Starlight Boulevard‏

Afgelopen donderdag, 10 maart, ging in NUtrecht de musical Grand Hotel in première, uitgevoerd door Starlight Boulevard. MusicalNieuws zag de voorstelling al een dag eerder tijdens de laatste try-out en constateerde dat het goed toeven in is dit hotel.

Grand Hotel is, mag je wel zeggen, een enigszins ondergewaardeerde en vergeten musical. Bij zijn debuut op Broaday in 1990 kreeg de musical 12 nominaties voor een Tony Award, waarvan uiteindelijk 5 werden verzilverd. In Londen debuteerde de musical in 1993 en werd beloond met twee nominaties voor een Olivier Award. Die award werd pas in 2005 binnengehaald met de prijs voor de ‘Best Musical Revival”. Ondanks deze successen is Grand Hotel echter nooit een grote hit geworden.
 
Een kolfje naar de hand van Starlight Boulevard, die niet zozeer zoekt naar succesproducties om op te voeren maar veel meer kijkt naar de (artistieke) uitdagingen die een productie biedt en de kracht van het verhaal. Een typische Starlight Boulevard keuze dus en een productie die al lang op het wensenlijstje stond van muzikaal leider Robert Jan Kamer, die ook het prima orkest dirigeert. Cast en crew (ook Jeroen van Delft maakte een bewuste keuze om Grand Hotel te regisseren) zetten hun tanden in deze musical en het resultaat mag er wezen.
 
Het verhaal van deze (lange) éénakter draait om de gebeurtenissen in een hotel in Berlijn in de jaren ‘20 van de vorige eeuw: het Grand Hotel. We zien niet alleen het leven van de gasten aan ons voorbij trekken, maar ook dat van de medewerkers van het hotel. En natuurlijk vermengen die levens zich in de openbare delen van het hotel. Gasten komen en gaan, maar er zijn ook vaste gasten zoals de baron en de dokter, een oorlogsveteraan (gespeeld door Dick Bos). Het is niet alleen maar glitter en glamour in het hotel: gaandeweg de voorstelling blijkt dat elk personage wel een zwart kantje heeft. Gasten komen en gaan, gebeurtenissen en intriges volgen elkaar in snel tempo op, maar uiteindelijk is er elke dag weer een nieuwe dag en gaat het leven gewoon door.
 
Grand Hotel is geen gemakkelijke musical. Het stuk van Luther Davis (script), Robert Wright en George Forest (muziek en teksten) en Maury Yeston (additionele muziek en teksten) is bijna geheel doorgecomponeerd en de zanglijnen zijn complex, vergelijkbaar met de muziek van Stephen Sondheim. De mooie choreografieën van Nicole Oerlemans zijn ook niet gemakkelijk. Daarnaast zijn gedurende de gehele voorstelling de spelers die op het toneel staan, al of niet in het licht, bezig met het vertellen van hun verhaal of het doen van hun werk in het hotel. Er wordt de spelers dus geen rust gegund, maar deze cast bewijst dat prima aan te kunnen.
 
Zang, dans en spel (de heilige drie-eenheid van het genre musical) zijn allemaal dik in orde. Het décor en de kostuums maken het plaatje compleet. De hoofdrol in Grand Hotel is voor de baron, die gespeeld wordt door Michiel Min. Min beschikt over een prachtige stem en zijn uitstraling doet baronesque aan, al blijken de acties van zijn hoofdpersoon niet helemaal van adelijk niveau. Aan de vrouwelijke kant staat de rol van Flämmchen centraal, een jonge typiste die ervan droomt om Hollywood ster te worden. Ramona Hertsworm speelt deze rol van jonge, frisse en ambitieuze vrouw met verve. Haar nummer “I Want To Go To Hollywood” is één van de hoogtepunten van de voorstelling.
 
De groepsnummers, zowel qua zang als qua dans, zijn uitstekend verzorgd en laten zien dat de leden van Starlight Boulevard na het bejubelde “The Attic” van twee jaar geleden niet stil hebben gezeten en weer een stukje zijn gegroeid. Na afloop van de try-out spreken we nog met enkele castleden en met choreograaf Nicole Oerlemans. Allen tonen zich tevreden en genieten overduidelijk van het feit dat ze eindelijk het publiek kunnen laten zien waar ze zo lang hard aan hebben gewerkt.
 
Grand Hotel wordt opgevoerd in NUtrecht, een oude NS-loods vlakbij NS Station Utrecht Zuilen. In minder dan een week tijd heeft Starlight Boulevard één van  de ruimtes in dit gebouw, dat ooit van de buitenkant grandeur uitstraalde, omgebouwd tot theater met tribunes aan twee zijden van het speelveld.Het resultaat mag er wezen. De akoestiek is goed en de spelers duidelijk verstaanbaar.
 
Grand Hotel is nog te zien vandaag (vrijdag 11 maart) en zaterdag en zondag, 12 en 13 maart. De voorstellingen op 11 en 12 maart beginnen om 20:00 uur, de zondagvoorstelling begint om 14:00 uur.  Meer informatie over Starlight Boulevard en Grand Hotel kun je vinden op www.starlight-boulevard.nl
 
Wil je meer scènefoto’s zien van Grand Hotel? Hou dan onze facebook pagina in de gaten waar de binnenkort een uitgebreide reportage zullen plaatsen.