Musicalnieuws.nl

Het boek De Brief voor de Koning komt tot leven door Homemade Productions

Op vrijdag 5 oktober ging De Brief voor de Koning van Homemade Productions in schouwburg Amstelveen in première en Musicalnieuws was hierbij aanwezig

Yuri moet van z’n moeder naar de bibliotheek. Heeft hij helemaal geen zin in. Dan komt hij terecht in het boek, ‘De brief voor de Koning’ van Tonke Dragt. Uit de bladzijden springen ridders, kastelen, jonkvrouwen, gemene spionnen en raadselachtige kluizenaars. Zo beleeft Yuri het verhaal van de jonge Tiuri die een nacht moet doorbrengen in een kerker voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Maar dan dient zich een vreemdeling aan met een geheimzinnige opdracht. Hij moet een brief brengen naar de Koning van Unauwen. Een brief waar de wereldvrede van afhangt. Wat doet hij? Kiest hij voor de riddertitel of voor het belang van de mensheid? En dat laatste is een avontuur niet zonder gevaar.

De Brief voor de Koning is zoals we van Homemade gewend zijn, een boek dat op geweldige wijze wordt omgetoverd naar een musical. De 7 koppige cast vertelt en overtuigt in alles wat ze doen. Jannes Matthee kreeg de eer om op de première de rol van Tiuri/Yuri te spelen en dat deed hij fantastisch! In z’n rol weet hij gemakkelijk te schakelen van lastige puber naar heldhaftige ridder. Eefje Kruijtzer en Kymora Henar vervulde tijdens de première de andere kinderrollen in de show, van schildknaap tot jonkvrouw deze dames deinzen nergens voor terug. Deze rollen worden afwisselend gespeeld door een drietal jongeren, de première werd gespeeld door Team Ivanhoe. De andere jongere casten zijn; Team Lancelot (Julius de Vriend, Marthe Ledegan, Merith van Mensch) en Team Excalibur (Daan van Dalen, Lieke van den Akker, Holly van Zoggel). 

De overige rollen worden door een viertal volwassenen gespeeld Abel Leemans  en Samir Hadsan wisten de zaal meerdere malen te laten lachen, van ridders tot alleswetende wachters deze mannen kunnen het. Niet alleen in komisch timing zijn deze mannen geweldig, hun gezichtsuitdrukkingen en spel passen perfect bij ieder moment. Ellis Broeksteeg speelt o.a. De burgemeester van Dangria. In haar spel geweldig en daarbij ook nog eens een super fijne zangstem. Fijn om te zien en te horen dus. Robin Van Den Heuvel speelt meerdere rollen in de voorstelling en weet in alles wat ze doet te overtuigen. 

De decorstukken zijn erg effectief en weten je mee te slepen naar de verschillende situaties. De muziek van de voorstelling zijn enorm passend en slim bedacht.  De vrolijke en catchy nummers worden na de show nog vrolijk gezongen in de foyer. Een geslaagde première dus.

De musical ‘De brief voor de Koning’ is vooral een ode het geweldige boek. Niet voor niets kreeg Tonke Dragt in 2004 de Griffel der Griffels voor het beste kinderboek van de (toen) afgelopen halve eeuw. De musical doet zeker eer aan het boek. En is dus zeker de moeite waard. De Brief Voor De Koning is slechts 35 keer te zien in theaters door heel Nederland. Ga dit zien.

Door: Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025