Musicalnieuws.nl

Heftige reis naar het verleden in Vietnam

Theatermaker Minh Vu schreef het boek ‘Vietnam Uitgevlucht’ gebaseerd op zijn eigen verhaal over hoe zijn vader samen met zijn gezin in 1985 naar Nederland is gevlucht. Dit indrukwekkende verhaal is de basis van het script van de muzikale voorstelling Vietnam geschreven door Dick van den Heuvel. Op maandag 27 januari ging deze voorstelling in theater Park in Hoorn in première en MusicalNieuws genoot mee.

Bij binnenkomst van de theaterzaal zien wij een decor met veel hout en doeken. Het is een mooi theaterbeeld en blijkt tijdens de voorstelling ook multifunctioneel te zijn. Zo lijkt het hout in eerste instantie een hek, maar blijkt ook de boot te zijn die de vader bouwt om te vluchten. De cast bestaat slechts uit vier personen: David van den Tempel, Robin van den Heuvel, Anne Fleur du Pré en Charlotte Ha maar ze zetten met elkaar een indrukwekkende show neer, complimenten aan alle vier.

Het verhaal:
Tien jaar nadat de Amerikanen wegtrokken uit Vietnam besloot de vader van Minh Vu een boot te bouwen. Het leven in het communistische land was ondraaglijk geworden. Onderdrukking en vernedering waren de praktijk van alle dag. En op een dag besloot hij te gaan. Hij, zijn vrouw en hun negen kinderen… waarvan de jongste nog een baby’tje was. Dagenlang trokken ze door het drassige land om uiteindelijk de zee te bereiken. Daar zagen ze in het water de lijken drijven… van mensen die vóór hen geprobeerd hadden te vluchten, maar die het niet hadden gered. In de straten werden de lichamen opgestapeld. Toch liet de vader de moed niet zakken en zo trok het gezin de zee op. Dagenlang, zonder al te veel water, met veel te weinig voedsel, dobberden ze op zee totdat een Nederlands koopvaardijschip ze in het vizier kreeg. Een schip dat als uitdrukkelijke opdracht had om géén bootvluchtelingen mee te nemen…

Maar de voorstelling speelt niet alleen in het verleden, want de schrijver van het verhaal was nog baby bij de ontsnapping. Er wordt veel geschakeld van heden naar verleden, waarbij het altijd duidelijk is wat en wanneer de scene speelt. David van den Tempel speelt de vader en de schrijver. David blijft ons positief verbazen, zijn spel is overtuigend en innemend en zijn zangstem is prachtig. Zijn vrouw wordt gespeeld door Robin van den Heuvel. Robin heeft ons al vaker betoverd en ook nu laat ze ons meevoelen met haar pijn en frustratie.
Anne Fleur du Pré en Charlotte Ha zijn de “jonkies” van de voorstelling, maar zetten een volwassen prestatie neer.

Vietnam maakt indruk en is zeker een bezoekje aan het theater waard! Kijk HIER voor de speellijst.
Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025