Musicalnieuws.nl

Heerlijk duurt het langst overtuigt op alle fronten‏

We hebben ze de afgelopen jaren vaak langs zien en horen komen. Liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, in verschillende versies en bij verschillende gelegenheden. 'Op een mooie Pinksterdag', 'Het is over' en 'Zeur niet'. Ook op zichzelf zijn het liedjes die recht overeind staan.

Met Heerlijk Duurt Het Langst van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment is daar nu ook de context bijgekomen en winnen de liedjes nog meer aan kracht. Doe daar een cast bij met Lone van Roosendaal, Alfred van den Heuvel en Chris Tates en je hebt een prachtige productie, die ook 50 jaar na de oerpremière staat als een huis.

Afgelopen zondag, 1 februari, ging Heerlijk Duurt Het Langst in première in het Chassé Theater in Breda. Een lang verwachte première. Want het was in augustus, tijdens de Musical Sing-a-long op de Uitmarkt in Amsterdam, dat we al het eerste voorproefje zagen van deze musical. Ook de cast zal hebben staan trappelen van ongeduld om zich te mogen wagen aan de teksten van Annie M.G. Schmidt en de muziek van Harry Bannink.

Het verhaal van Heerlijk Duurt Het Langst is eigenlijk vrij simpel. Man en vrouw (Roosendaal en Tates) zijn al jaren gelukkig getrouwd en hebben een (bijna) volwassen dochter (Nikki van Ostaijen). Maar de klad komt in hun huwelijk en de man krijgt een relatie met zijn secretaresse (Rosalie de Jong). Dan lijkt dochter in verwachting van een Turk (Buddy Vedder) en is het huis te klein. Een verrassende ontknoping volgt.

Dat simpele verhaal wordt echter goed uitgespeeld en wat zo goed is aan deze versie is dat het sterke basismateriaal (goede teksten, goede muziek) volledig in zijn waarde is gelaten. Niet alleen dat, het materiaal wordt versterkt door een prachtig modern en strak jaren '50 decor en dito kleding. Meer is niet nodig en dat hebben de makers zich ook terdege gerealiseerd.

De cast is met zorg uitgekozen en klopt volledig. Lone van Roosendaal speelt weer een glansrol als moeder Marian. Haar versie van Het Is Over     is fenomenaal en werd terecht met een lang applaus beloond. Maar ook Zeur Niet (en dat konden we op de Uitmarkt al horen) blijft lang hangen. Naast Van Roosendaal zijn er drie mannenrollen die alle perfect zijn ingevuld. Chris Tates is op zijn best als (ex) man Ido, de directeur van een meubelfabriek. Alfred van den Heuvel is volledig in zijn element als kruidenier Kees Bloem. Zijn verhandeling over het onderbewustzijn is fantastisch. Dick Cohen tenslotte als nieuwe vriend Ton is ook formidabel. Heerlijk om te zien is de strijd tussen hem en Tates over de plek van de decoraties in het huis van Marian en Ido. En Op Een Mooie Pinksterdag, gezongen door Tates en Van den Heuvel, krijgt een prachtige vertolking. Ook de rest van de cast mag niet vergeten worden. Rosalie de Jong zet bijvoorbeeld een prachtige secretaresse Emma neer.    
Heerlijk Duurt Het Langst mag dan 50 jaar geleden voor het eerst in première zijn gegaan, de musical staat nog steeds als een huis en snijdt ook nog eens thema's aan die heden ten dage nog steeds actueel zijn. Gemengde relaties, vriendjespolitiek, huwelijkse problemen. Het zijn allemaal onderwerpen die ook nu nog voor komen.

Toch is de keuze voor Heerlijk Duurt Het Langst geen risicoloze keuze. DommelGraaf & Cornelissen Entertainment toont dan ook lef om deze productie in de theaters te brengen. Door de keuze om het basismateriaal in zijn waarde te laten en met behulp van de juiste enscenering en de juiste cast wordt het echter geen enkel moment oubollig en komt de kracht van deze musical van Schmidt en Bannink volledig tot zijn recht. En ook Annie zelf draagt daar nog aan bij: de stem van de moeder van Marian, die als een soort van geweten af en toe opduikt, is de originele opname die Annie M.G. Schmidt insprak voor de oerversie van Heerlijk Duurt Het Langst.

Heerlijk Duurt Het Langst is nog tot en met 14 juni in de Nederlandse theaters te zien.