Musicalnieuws.nl

Hartverscheurende Lelies in december te zien in Houten

Op 14, 15 en 16 december 2018 staat in Theater aan de Slinger te Houten een bijzondere productie op de planken: de hartverscheurende musical ‘Lelies’ zal dankzij Niels de Mossenau en Stichting Podiumkunsten Midden Holland eindelijk meerdere malen in Nederland te zien zijn.

‘Lelies’ vertelt het verhaal van een onmogelijke liefde. In 1952 wordt bisschop Jean Bilodeau ontboden naar een gevangenis in Quebec, Canada om een laatste biecht af te nemen bij een stervende gevangene. Deze gevangene blijkt een jeugdvriend te zijn van de bisschop, Simon Doucet. Samen met zijn medegevangenen heeft Simon een toneelstuk voorbereid voor de bisschop. Dit toneelstuk vertelt het verhaal van hun gezamenlijk verleden. Verdrongen herinneringen komen daardoor opeens weer naar boven…

Lelies de Musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Les feluettes’ van Michel Marc Bouchard. De originele productie ging in 2011 in Antwerpen in première en stond in 2015 al een week in het M-Lab te Amsterdam. Dit is de eerste keer dat ‘Lelies’ weer te zien zal zijn in Nederland na deze originele productie, maar dat is niet het enige wat deze productie bijzonder maakt: het originele decor en de originele kostuums zijn door Judas Theaterproducties uitgeleend speciaal voor deze ‘Lelies’. Het zevenkoppige live-orkest dat de cast zal ondersteunen zal ook zeker goed passen binnen de intieme sfeer die vereist is voor deze voorstelling.

De cast bestaat uit (semi)professionele acteurs maar kent ook een toevoeging van enkele studenten van de opleiding Dutch Academy of Performing Arts. Op deze manier gunnen Niels de Mossenau en Stichting Podiumkunsten Midden Holland jonge mensen door middel van een stage hun eerste ervaring in de professionele musicalwereld, waarbij zij steun krijgen van enkele rotten uit het vak. Dat deze toevoeging waardevol is bleek al bij perspresentatie afgelopen 15 oktober: onder andere Tristan van der Linge, die zich in zijn afstudeerjaar bevindt, liet als de jonge Simon Doucet zien én horen een prachtige vertolking van deze rol neer te gaan zetten. Ook de vertolking van Jelle Gulmans als jonge Jean Bilodeau belooft heel wat los te gaan maken bij het publiek. Het nummer dat hij tijdens de perspresentatie liet horen riep bij zowel cast als publiek al de nodige tranen op.

Voor de Mossenau was een grote reden om de productie naar Nederland te halen het taboe wat nog steeds rondom homoseksualiteit leeft, maar ook problematiek als vrijheid van meningsuiting en acceptatie. Dat het verhaal van ‘Lelies’ niet alleen hartverscheurend maar ook hartverwarmend is weten de mensen die de productie reeds eerder hebben gezien natuurlijk al. De prachtige muziek en liedteksten van Pol van Fletteren en Allard Blom mogen daarbij niet vergeten worden. Dit is de kans voor de rest van Nederland om ook kennis te maken met een ontroerend én relevant verhaal. Er zijn nog kaarten beschikbaar!