Musicalnieuws.nl

Harrie let op de kleintjes is humor met een goud randje

Harrie Vermeulen, het alter ego van acteur/toneelschrijver Jon van Eerd, dook in ‘Tel uit je winst’ in 2002 voor het eerst op. Veertien jaar na zijn debuut laat de voor het ongeluk geboren sul nog altijd toeschouwers in de theaterzalen bulderen van het lachen.

Na een kantoorbediende was Harrie Vermeulen onder meer een campingeigenaar, plastisch chirurg, herbergier en butler. In ‘Harrie let op de kleintjes’ draaft hij op als babysit. Harrie is door vrienden gevraagd om op de tweeling Rex en Lex te passen. Zijn vrouw Inez laat hem alleen, want de landmachtofficier moet naar een afscheidsfeest van een collega. Zelf gaat Harrie met zijn beste vriend Sam (gespeeld door Arie Cupé) liever naar een Star Wars-ruilbeurs.

Harrie verzint een list en glipt even weg om naar de ruilbeurs te gaan, maar bij zijn thuiskomst zijn de baby’s verdwenen. Vanaf dat moment raakt de voorstelling in een stroomversnelling en volgt de ene komische ontwikkeling na de ander. Margot Dames staat als Inez haar mannetje naast Harrie. Dames transformeert van een bazige militair naar een wanhopige echtgenote. Ook musicalspeler Zjon Smaal als inspecteur Koddebeier verrast in zijn eerste komische toneelrol. April van Amelsvoort completeert als het nichtje Bobbie het kwartet met Jon van Eerd als schitterend en stralend middelpunt.

Jon van Eerd strikte politiewoordvoerder Ellie Lust, die vorig seizoen schitterde als zichzelf in ‘Wie is de Mol’, in zijn nieuwste klucht. Lust is in de komedie te horen door een politieportofoon. Lust is met haar enorm kenmerkende stem een vrolijke knipoog naar de werkelijkheid. En ze geeft de toeschouwers nog een lesje ether-discipline mee.
Het absurde uitstapje van de parodie op de Andrew Sisters duurt misschien net iets te lang, maar het klein minpuntje valt in het niet bij de vele pluspuntjes. Vanaf de eerste scene schatert het publiek al van het lachen. De grap van de luierinhoud die per abuis voor chocolademousse wordt versleten is hilarisch, waarmee meteen de toon is gezet in ‘Harrie let op de kleintjes’.

Jon van Eerd speelt als vanouds de rol die hem op het lijf is geschreven. Hij is de geboren antiheld met een fijne neus voor chaos, misverstand en paniek. ‘Harrie let op de kleintjes’ is maandag 14 november in de Goudse Schouwburg in première gegaan. En we zijn nu al benieuwd naar de opvolger van de succesvolle creatie Harrie Vermeulen van Jon van Eerd.

Kijk hier voor ons fotoalbum