Musicalnieuws.nl

Hairspray van Musicalvereniging Unidos: een perfect cadeau!

Roerige tijden. Het zal niemand zijn ontgaan dat de Verenigde Staten van Amerika momenteel roerige tijden beleven. Niet voor het eerst want ook in 1962, het jaar waarin de musical Hairspray speelt, was er sprake van roerige tijden (en niet alleen toen). Musicalvereniging Unidos speelde het afgelopen weekend (10 en 11 februari 2017) deze feelgood musical met een moralistisch randje voor twee volle zalen in de Stadsschouwburg Velsen. Het werd een groot feest, waarmee men zichzelf en het publiek een gepast cadeau gaf ter ere van het tienjarig jubileum.

In Hairspray draait het om de volumineuze tiener Tracy Turnblatt uit Baltimore, die één grote wens heeft: meedansen in de Corny Collins Show samen met haar grote idool, zanger/danser Link Larkin. Als één van de dansers tijdelijk weggaat doet Tracy auditie, maar wordt vanwege haar uiterlijk niet aangenomen door producent Velma von Tussle, net als de donkere Kleine Inez. Als Tracy op school moet nablijven leert ze de broer van Kleine Inez kennen, Seaweed, die haar een aantal dansmoves leert. Met deze moves weet ze de aandacht te trekken van Corny Collins en zo belandt ze uiteindelijk toch op tv aan de zijde van Corny Collins en Link Larkin.
 
Haar gevoel voor rechtvaardigheid maakt dat ze zich hard maakt om van de Corny Collins Show een gemengde show te maken, zodat ook Seaweed, Kleine Inez en hun vrienden mee kunnen dansen. Daarmee haalt ze zich de woede op haar hals van Velma von Tussle, de sponsor van de Corny Collins Show en conservatief Baltimore. Uiteindelijk loopt het allemaal uit op één groot, gemengd feest aan het eind van de voorstelling.
 
Muicalvereniging Unidos weet ons weer te raken met de manier waarop ze Hairspray op het toneel brengen. Eerder was MusicalNieuws als onder de indruk van Spring Awakening (2015) en Aida (2016) en ook nu weer toont de vereniging zich op zijn best. De solisten leveren allen een uitstekende prestatie af: Annika van den Hoff-van Tongeren zet een ontwapenende Tracy Turnblatt neer en overtuigt met zowel haar spel als haar zang en dans. Daisy Carati (vriendin Penny Pingleton) groeit gedurende de voorstelling uit van muurbloempje tot zelfverzekerd meisje die zelfs durft te kiezen voor een relatie met de donkere Seaweed (Jeroen de Brouwer): dat doet ze op geloofwaardige wijze. Wouter Wensink weet zijn charmes in de rol van Link Larkin goed over te brengen.
 
Patrick Koelman (Edna) en Baris Kirik (Wilbur) spelen met verve de ouders van Tracy. De rol van moeder Edna wordt traditioneel door een man gespeeld en Koelman doet dat uitstekend en met humor. Zijn lengte heeft hij daarbij mee, Baris Kirik die zijn man speelt, reikt niet hoger dan zijn boezem. Hun duet in de tweede akte, “Jij Blijft Wie Je bent”, is één van de hoogtepunten van de show.  Marloes Verwoort (Velma von Tussle) en Christa Moerdijk (dochter Amber) zijn heerlijk elitair en uit de hoogte, terwijl Lisanne Wensink-Kops een uitstekende Motormouth Maybelle neerzet.
 
De hoofdrolspelers schitteren en dat kunnen ze alleen maar doen door de kracht van het collectief. Op het toneel worden ze uitstekend ondersteund door de overige leden van Unidos, in de orkestbak speelt het Unidos Orkest (mét blazers) o.l.v. Bas Jongsma de sterren van de hemel en in de aanloop van de voorstellingen van dit weekend werd Unidos begeleid door regisseur Ineke de Geus, vocal coach Robbert van Unnik en choreograaf Sanne Ooms, die Unidos laat dansen als nooit tevoren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het prachtige lichtontwerp van Martijn Satter, de mooie kleding en de mensen van de kap en grime en de overige backstage medewerkers.
 
Voor alle amateur verenigingen geldt dat de voorbereiding en de aanloop naar de voorstellingen (vaak een heel jaar) even belangrijk zijn als het weekend van de voorstellingen zelf, maar de voldoening van twee volle zalen en het welverdiende slotapplaus zal voor Musicalvereniging Unidos toch wel de kers op de verjaarstaart zijn geweest.
 
Na vier jaar betekende Hairspray voor regisseur Ineke de Geus de laatste productie met Unidos. Een mooier cadeautje kon zij niet geven aan het jarige Unidos, en een mooier afscheidscadeautje kon zij niet krijgen van de leden van Unidos dan deze uitvoeringen van Hairspray.

Kijk HIER voor ons fotoverslag