Musicalnieuws.nl

Hairspray Jr. van Oberon Theaterproducties vol enthousiasme en energie

Na Rent van de Musicalgroep 14-21 was het in het weekend van 9 en 10 juni jl. de beurt aan de Junioren musicalgroep 9-14 van Oberon Theaterproducties met de musical Hairspray Jr. om de kleine zaal van het TAQA Theater De Vest in Alkmaar op zijn kop te zetten. En dat deden ze met een enthousiasme en energie om U tegen te zeggen. MusicalNieuws zag de première voorstelling op zaterdag 9 juni.

In Hairspray zien we de tiener Tracy Turnblad (gespeeld door Coco) die één hele grote wens heeft: meedansen in haar favoriete tv-show, de Corry Collins Show. Als ze op school moet nablijven met haar vriendin Penny (gespeeld door Amber) leert ze van Seaweed (Thomas) dancemoves die haar helpen om door de audities heen te komen en toegelaten te worden tot de Corry Collins Show en dicht bij haar idool Link Larkin (Sil) te zijn.
 
Dan merkt ze echter dat het achter de schermen van de show toch anders gaat dan ze vindt dat zou moeten. Amber (Leonne) en haar moeder Velma von Tussle (Sophie) doen er alles aan om alleen maar mooie mensen toe te laten tot de show: slanke en vooral blanke mensen. Tracy, zelf een beetje mollig, vindt dat onrechtvaardig en stelt alles in het werk om het tij te keren zodat van nu af aan ook haar vrienden Seaweed, zijn zusje Inez (Neo) en moeder MotorMouth (Sophia) en eigenlijk iedereen die niet voldoet aan de criteria van de Von Tussles mee kunnen dansen in de show van Corry Collins (Bobby).
 
Hairspray is weer zo’n typisch Amerikaanse musical waarin een zwarte bladzij uit de geschiedenis van het land (in dit geval de segregratie) als onderwerp wordt gebruikt in een licht en vrolijk verhaal. De junior versie van Oberon haalt de scherpe randjes er nog meer van af, door bijvoorbeeld door het ontbreken van de protestscène en de gevangenisscène iets te verkorten en het verhaal in sneltreinvaart te vertellen.
 
Daardoor komen de finesses van het verhaal wat minder tot zijn recht, maar de kern blijft wel staan: het verhaal van onrechtvaardigheid, vriendschap en opkomen voor de dingen die je belangrijk vindt, ook al vindt je daarmee beren op je weg.
 
Bovendien komt hierdoor het accent meer te liggen op de vrolijkheid van de musical en kan de jonge cast van 45 spelers zich lekker uitleven en al zijn enthousiasme en energie doorgeven aan de zaal, die dat dankbaar in ontvangst nam. Geholpen door de prachtige kostuums en de jaren ’60 kapsels, sfeervolle belichting en met name de choreografieën van de hand van Sandra Westerkamp maakt de cast er dus echt een feest van. Maar het is bovenal het enthousiasme van de 45-koppige cast die de voorstelling (onder regie van Ashley Boermans en muzikale leiding van Stephanie Kramer) tot een spetterende show maakt het niet anders kon dan met een glimlach de zaal te verlaten.
 
Kijk HIER voor onze fotoreportage. Wil je meer zien van Hairspray Jr. van Oberon Theaterproducties? Hou dan onze facebook pagina in de gaten waar we binnenkort een uitgebreide fotoreportage zullen plaatsen!

Producties Musical 2.0 - 2024/2025