Musicalnieuws.nl

Hair geeft meer energy-boost dan een blikje Red Bull

Met hits als ‘Aquarius’, ‘Let the Sunshine in’ en ‘I got Life’ is de musical Hair muzikaal dik in orde. Ook met de cast bestaande uit ervaren musicalsterren William Spaaij (Berger), Anouk Maas (Sheila) en Tommie Christiaan (Woof) en de talenten Jeffrey Italiaander (Claude), Lisanne Schut (Jeanie) en Juneoer Mers (Hud) zit het helemaal goed.

Het enthousiasme spat van het toneel af en wanneer de castleden door de zaal lopen, krijgt ook het publiek een dosis energy-boost. Daar kan geen blikje Red Bull tegenop.
 
De Amerikaanse musical Hair was de eerste rockmusical. De productie beleefde haar première in de roerige jaren 60, waarop de musical is geïnspireerd. Het tijdperk van hippies en provo’s, die rebelleerden tegen de gevestigde orde. De onafscheidelijke vriendengroep in Hair is anti-oorlog (Vietnam) en strijdt voor vrede, liefde, vrije seks en grenzeloze vrijheid.
 
Provinciaal Claude reist naar New York af om zijn dienstplicht te vervullen. In de grote stad loopt hij de hippies onder leiding van Berger tegen het lijf. Qua actualiteit heeft Hair heden ten dage niets ingeboet (vluchtelingencrisis, oorlogen en racisme). Regisseur Carline Brouwer en scriptschrijver Dick van den Heuvel duiken hier echter niet op in. Het protestbord met ‘Black Lives matter’ is één van de weinige verwijzingen naar de hedendaagse problematiek, waardoor Hair een stuk uit de vergane jaren 60 blijft.
 
Wie daar door heen kijkt, krijgt een verfrissende en energieke musical voorgeschoteld. Met William Spaaij als turbomotor van de vriendengroep. Hij is energiek aanwezig en met zijn enthousiasme zweept Spaaij de rest van de cast op. Anouk Maas heeft heel wat hoofdrollen op haar naam staan (Flashdance, Belle en het Beest), maar in Hair komt ze vooral in het nummer ‘Easy to be hard’ niet echt helemaal uit de verf. Jonge hond Jeffrey Italiaander daarentegen houdt zich goed staande tussen het ervaren duo. Grote verrassing is Raffaëla Paton als June. De winnares van de derde editie van Idols zingt zuiver en helder en is goed verstaanbaar.
 
De bewerking door Dick van den Heuvel is een raadsel, want waarom zijn sommige liedjes wel in het Nederlands vertaald en worden andere liedjes in het Amerikaans gezongen….. Toch valt er genoeg te genieten. William Spaaij opent de avond met de woorden ‘liefde is het enige antwoord op geweld’ en met ‘Let the Sunshine in’ wordt de voorstelling ook met figuurlijke aanstekelijke liefde afgesloten.

Klik hier voor ons fotoverslag