Musicalnieuws.nl

Gullivers reizen (8+) door MaxTak Muziektheater en Theater Sonnevanck

Op zondag 3 december gaat in de schouwburg in Hengelo de nieuwe coproductie van MaxTak Muziektheater en Theater Sonnevanck Gullivers reizen in première en vervolgens tot en met maart 2024 op tournee

In een actuele bewerking van Marije Gubbels komt het beroemde boek van Jonathan Swift uit 1726, op humorvolle wijze tot leven. Een swingende familievoorstelling vol livemuziek, zang en videoprojectie over de vraag: wat maakt ons mens? Zijn we in al onze wijsheid wel zo wijs? Of kan het allemaal ook anders? Met nieuw geschreven muziek van Carlos Ema, Leah Uijterlinde en Nizar Rohana en videoprojecties van Catharina Scholten, die deze maand werd genomineerd voor de Gouden Krekel 2023.

Over de voorstelling Gul is een zeer succesvol kind. Altijd geweest. Nog geen zes weken oud werd ze uitgeroepen tot Slimste Baby van het Jaar. Al op haar vierde was ze wereldkampioen zeilen voor kleuters. Gul moet iedereen voortdurend uitleggen hoe de wereld in elkaar steekt. Vermoeiend. Maar ja, dat krijg je, als Slimste Mens. Voor Gul is het leven een open boek, een makkelijke rekensom, een wedstrijd waarvoor ze haar hand niet omdraait.

Totdat Gul besluit als jongste mens ooit de wereld over te zeilen. Gesponsord en wel. Met grote verwachtingen. Want als je alles al kan en weet, moet je ook steeds harder bewijzen dat dat waar is. Hier begint haar reis vol bizarre avonturen en ontmoetingen met oorlogszuchtige en ijdele mini-mensjes, vretende en hebberige reuzen zo hoog als flatgebouwen, zingende paarden en opdringerige monsters. Bij thuiskomst lijkt alles wat gewoon was, vreemder dan ooit. Of is het Gul zelf die veranderd is?

Chat GPT en Jonathan Swift
In het boek bezoekt Gulliver het vliegende eiland Laputa, dat bewoond wordt door wetenschappers die zich de hele dag bezighouden met het doen van uitvindingen. In 1726 beschreef Jonathan Swift al de uitvinding van een apparaat waarmee “de meest onwetende persoon tegen redelijke kosten en met weinig lichamelijke inspanning en zonder ook maar de geringste hulp van genialiteit of hard studeren boeken over filosofie, politiek, wiskunde en theologie kan schrijven.

” Nu, in 2023 is Chat GPT eigenlijk precies het apparaat dat hij in zijn tekst beschrijft. Marije Gubbels stelde tijdens haar research diezelfde Chat GPT uit nieuwsgierigheid ook een aantal vragen, waarvan ze enkele antwoorden weer bewerkte en verwerkte in haar script. Op verrassende wijze laat ook dit de nog altijd springlevende relevantie van Swifts tekst zien. Kortom; hoog tijd voor de allereerste toneelbewerking ooit in Nederland. Het is tevens voor het eerst dat Chat GPT voor het schrijven van een theatertekst is gebruikt.

Credits
tekst en regie Marije Gubbels | spel en zang Iris Bakker, Nick Renzo Garcia, Pádraig Turley | compositie en piano Carlos Ema | compositie en ud Nizar Rohana | compositie, klarinet, slagwerk en zang Leah Uijterlinde | dramaturgie Manon Wittebol, Daniël van Klaveren | regieassistentie Nienke Tjallingii | decor- en video-ontwerp Catharina Scholten | kostuumontwerp Leoni Pirenne | lichtontwerp Gé Wegman

Gullivers reizen speelt van 3 december 2023 tot en met 10 maart 2024 in theaters in Nederland. Voor de actuele speellijst, zie Gullivers reizen (8+) | MaxTak

Producties Musical 2.0 - 2024/2025