Musicalnieuws.nl

Geslaagde première van De Mol en de Paradijsvogel

Vorig jaar was het nog een musical in wording, maar nu heeft regisseur Daniël Cohen de show af en deze staat als een huis!

De Mol en de Paradijsvogel is een knaller van een Nederlandse musical die je meeneemt op een emotionele rit over identiteit en de invloed van queer iconen. Het verhaal is een mix van twee verschillende tijden, maar het draait allemaal om hetzelfde: jezelf zijn en dat accepteren.

Eerst is er het verhaal van Albert Mol, een kleurrijke figuur uit de wereld van TV en theater. Hij was de eerste bekende Nederlander die openlijk uit de kast kwam in het nogal conservatieve Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. Laus Steenbeeke speelt de rol van Albert Mol en hij doet dat geweldig. Hij laat zien dat Mol meer was dan alleen een flamboyante persoonlijkheid. Hij was een man die worstelde met zijn identiteit in een tijd waarin dat niet altijd werd geaccepteerd.

Dan hebben we het verhaal van Wassim, een Syrische vluchteling die in het Amsterdam van 2023 probeert zijn plek te vinden als drag artist. Dit verhaal wordt prachtig vertolkt door Silyan ElKattabi, die de rol van Wassim op zich neemt. Het geeft een moderne kijk op de uitdagingen waar de LGBTQI+ gemeenschap nog steeds mee te maken heeft. Ondanks alle vooruitgang die we hebben geboekt, is er nog steeds een hoop te overwinnen. Silyan brengt een diepe gevoeligheid en kracht naar zijn rol die echt indruk maakt.

Frans Mulder speelt de rol van Wim Sonneveld, een andere prominente figuur uit de Nederlandse theaterwereld. Frans' ervaring en charisma schijnen door in zijn vertolking van Sonneveld, en hij brengt een echte sterrenkwaliteit naar de show. Renée de Gruijl neemt de rollen van Miep en Lucie voor haar rekening, en haar veelzijdigheid en talent zijn echt indrukwekkend. Ook indrukwekkend is haar prachtige stem.
Milan van Weelden speelt de rol van Guerdon (Geurt) Bill de grote liefde van Albert. Milan speelt de rol met veel gevoel en je voelt zijn liefde voor Albert. Milan heeft een geweldige stem en maakt hier veel indruk mee.
Rick Bok en Brecht Coppers vertolken de rollen van de jonge Albert Mol en de jonge Wim Sonneveld en hun jonge energie en talent zijn een geweldige aanvulling op de cast. 

De musical is een feestje van muziek, dans en acteerwerk. De choreografie van Roy Jonathans is echt top. De 6 ensemble leden bestaande uit: Rick Bok, Brecht Coppers, Ward van Klinken, Niek van der Deijl, Kees Nieboer en Mats van Klinken voeren de choreografieën niet alleen geweldig uit, maar ze spelen allemaal ook nog op voortreffelijke wijze bijrollen in de voorstelling.

De muziek, gespeeld door een vierkoppig combo dat achter op het podium staat is fantastisch. Vooral de song “Spreid je veren” blijf nog lang in je hoofd hangen.

De Mol en de Paradijsvogel is niet alleen een verhaal over queer rolmodellen en het zoeken naar je identiteit, maar ook een spiegel voor onze samenleving. Het zet je aan het denken: verstoppen we onszelf, net als een mol onder de grond, of durven we trots onze kleuren te tonen als een paradijsvogel? Dit is precies de vraag die Pride Amsterdam ons ook stelt.

Naast de voorstelling zelf, biedt de productie ook een "Love Lounge" aan op bepaalde data, waar castleden een zelfgekozen nummer zingen dat past bij de Pride-gedachte 'Be who you are, love who you want'. Daarnaast is er voorafgaand aan de voorstelling op bepaalde data een inleiding door Daniël Cohen, de regisseur en schrijver van de show, die dieper ingaat op de geschiedenis van Albert Mol en de vraag stelt: 'Hoe tolerant zijn wij zelf eigenlijk?'

Alle bezoekers zijn het er over eens: dit is echt een must see show voor elke musicalliefhebber. Het is kwetsbaar, maatschappijkritisch en super relevant. Dus, wacht niet te lang, want deze voorstelling is maar voor een korte tijd te zien!

Kijk HIER voor tickets
Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025