Musicalnieuws.nl

Gerenommeerd St. Petersburg Festival Ballet brengt 'Giselle' in Capitole Gent

Op donderdag 14 april 2022 strijkt het gelauwerde St. Petersburg Festival Ballet neer in Capitole Gent met het betoverende ballet ‘Giselle’. ‘Giselle’, één van de bekendste balletstukken in de geschiedenis, is een prachtig samenspel tussen adembenemende kostuums, de meesterlijke muziek van Adolphe Adam - in Gent live gebracht door het veelgeprezen Baltic Festival Orchestra - en de originele choreografie uit 1841. Deze totaalbeleving neemt de toeschouwers mee naar de wondere wereld van Giselle en haar tragische liefdesverhaal.

Tickets voor dit kroonjuweel van het klassieke repertoire, op donderdag 14 april 2022 in Capitole Gent, via www.teleticketservice.com of 070/345 345  (max. 0,30 EUR/min). 

Giselle, het boerenmeisje

Het romantische ‘Giselle’ is een ware ode aan elegantie en gratie. Het stuk, dat bestaat uit twee aktes, werd voor het eerst opgevoerd in 1841 door het Ballet du Théâtre de l'Académie Royale de Musique in Parijs. Het ballet werd een ongekend succes en speelde vervolgens op alle grote podia ter wereld. De originele choreografie die na de heropvoeringen van Marius Petipa vandaag de dag nog steeds ongewijzigd gedanst wordt, is niet de enige reden van de populariteit. De geschiedenis van Giselle is een universeel verhaal, herkenbaar voor veel gekwelde romantsiche zielen.

Dit boerenmeisje sterft door een gebroken hart, nadat ze ontdekt dat haar grote liefde verloofd was met een ander. De  Wilis, een groep bovennatuurlijke vrouwen die mannen letterlijk dooddansen, halen Giselle uit haar graf, want ze willen wraak nemen op haar lover. Zoals het een romantisch verhaal behoort, overwint de liefde alles en Giselle bevrijdt haar geliefde uit hun handen.

'Giselle' is een prachtig samenspel tussen eeuwenoude romantiek, een heerlijk klassieke balletchoreografie door Jean Coralli en Jules Perrot, en de betoverende muziek van de veelzijdige opera- en balletcomponist Adolphe Adam. Uitmuntende solisten en dansers, een prachtig decorontwerp en kostuums, gecombineerd met een schitterend lichtontwerp en prachtige muziek, voorgezeten door een wonderlijk symfonieorkest, dat is wat het St. Petersburg Festival Ballet en het Baltic Festival Orchestra de balletliefhebbers in de hele wereld te bieden hebben.

“Giselle is een poëtisch, muzikaal en choreografisch juweeltje.” - Tchaikovsky

“De muziek van Adolphe Charles Adam is superieur aan de gewone balletmuziek. Ze is rijk aan orkestrale effecten. Ze bevat zelfs een zeer goed gedirigeerde fuga. Het tweede bedrijf lost dit muzikale probleem sierlijk en vol melodie gelukkig op.” – Theofiel Gautier.

St. Petersburg Festival Ballet

Artistic director: Alexander Abaturov

Niet enkel dit balletstuk, maar het gehele bestaan van het St. Petersburg Festival Ballet is een ode aan de klassieke balletgeschiedenis. Al sinds het ontstaan van het gezelschap in de 19e eeuw, staan de 42 dansers wereldwijd bekend voor hun uitmuntend dansniveau, sobere klassieke elegantie en 21ste-eeuwse frisheid. Het stijlvolle ensemble bestaat enkel uit balletdansers afgestudeerd aan de beste Russische balletscholen, zoals de Vaganova Academie in Sint-Petersburg, de Choreografie-academie van Moskou, de Balletschool van Ufa en de Balletacademie van Perm. Daarnaast werkte het balletgezelschap samen met tal van Rusische balettheaters en heeft het talrijke prijzen en onderscheidingen verkregen op internationale wedstrijden en balletfestivals. Dat het St. Petersburg Festival Ballet met zijn 42 majestueuze dansers de geschiedenis van zijn afkomst ademt, reflecteert in hun aanzien  als één van de mooiste en belangrijkste balletgezelschappen van Rusland, en één van de meest prestigieuze ter wereld.

Baltic Festival Orchestra

Music director & conductor: Vadim Nikitin

Het Baltic Festival Orchestra, met als centraal figuur Maestro Nikitin, is een samenspel tussen de grootste beroepsmusici van Letland, Hongarije en Rusland (het Lets Nationaal Symfonieorkest, het orkest van de Letse Nationale Opera, het Liepāja Symfonieorkest enz.), samen met studenten van het Lets Conservatorium. Maestro Vadim Nikitin, de stuwende en verenigende kracht in het orkest als artistiek leider en dirigent, is een beroemde dirigent uit St. Petersburg. Ondanks een indrukwekkend repertoire, ligt de kracht van het befaamde gezelschap bij klassieke balleten als 'Het Zwanenmeer', 'De Notenkraker', 'Doornroosje', 'Giselle', 'Don Quichot' en vele andere. Door talrijke samenwerkingen met gerenommeerde balletgroepen uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland is het orkest inmiddels wereldwijd bekend en gevraagd. Ondanks de relatief kleine bezetting, hebben de muzikanten reeds de reputatie verworven één van de beste balletorkesten van Europa te zijn. Het Baltic Festival Orchestra zal dit balletseizoen uitsluitend spelen voor St. Petersburg Festival Ballet in België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk, Scandinavië en de Baltische landen. 

Muziek: A. Adam Choreografie: J. Coralli, J. Perrot, M. Petipa Libretto: T. Gautier, J. Coralli, J. de Saint-Georges, Heinrich Heine Decor- en kostuumontwerp: V. Okunev (Mariinski Theater, Sint-Petersburg)

'Giselle' op donderdag 14 april 2022 om 20u. in Capitole Gent Tickets & info: www.teleticketservice.com of 070/345 345  (max. 0,30 EUR/min)


Producties Musical 2.0 - 2024/2025