Musicalnieuws.nl

Gerard Spong: In vertrouwen

In een goedgevulde Amstelveense Schouwburg ging op 12 oktober de voorstelling Gerard Spong: In vertrouwen in première. Tijdens een ruim twee uur durend theatercollege neemt Gerard Spong, zeven maal verkozen tot Nederlands beste advocaat, het publiek mee in de wereld van het strafrecht.

Op een huiselijk ingericht toneel doet Spong verhaal over het Nederlands Strafrecht en wat daar allemaal bij komt kijken. Onderwerpen als moord, de #metoo-discussie (en wat valt er, volgens het Nederlands Strafrecht eigenlijk allemaal onder seksuele intimidatie en verkrachting?) afpersing en fraude passeren de revue. Maar ook de vraag hoe stippel je nu een strategie uit? Of hoe hou je een verhoor?
 
Kennis en theorie worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en anekdotes uit zaken waar Spong aan (mee)werkte.
Verschillend foto en videomateriaal  -waaronder een opgenomen clip in zijn imposante kantoor – geven de bezoeker een kijkje in het (persoonlijk) leven van Spong.
Zo zien we zijn ouderlijk huis en de plek waar hij opgroeide in Suriname.  Op het erf een psychiatrisch ziekenhuis; de werkplek van zijn vader.
De plek waar, naar eigen zeggen, ook zijn fascinatie voor het strafrecht is geboren.
Want hoe kunnen mensen die zijn vrienden waren, ook mensen zijn die als slecht en ziek zijn bestempeld door de maatschappij vroeg een jonge (‘Ik was een jaar of 8, 9’) Spong zich af?
 
Naast de persoonlijke inkijk in zijn leven – Zo maken we ook kennis met hond Rex en de door Spong zo geliefde harp – is er ook ruimte voor tips:
 
Tegen je advocaat liegen wordt niet aangeraden (dat kan in je proces gemakkelijk tegen je werken) en wees bij verjaardagscadeaus van oude bekenden altijd op je hoede, het exacte cadeau zou er zo maar een kunnen zijn waar je niet lang van kunt genieten...
 
Aan het einde van het college zal je niet de zaal uitlopen als volleerd advocaat (de duurdere kledingsmaak moet toch betaald worden zo wordt gegrapt), maar wie goed oplet haalt qua strafrechtelijke kennis wellicht wel de prijs van het toegangsbewijs eruit.
 Een mooie meepakker naast een inhoudelijk interessant maar vooral ook leuk en toegankelijk college.
 
Een andere handige tip: veel moorden spelen zich af in de relationele sfeer, waarbij vrouwen vaker over gaan tot vergiftiging en mannen sneller naar een (vuur)wapen zullen grijpen. Dus wees altijd op je hoede.
 
Aan het einde van de voorstelling is er ook ruimte voor een vragenronde wat het geheel nog persoonlijker maakt. Op de vraag of hij bang is voor represailles vanuit de onderwereld is hij resoluut: ‘Nee, ze hebben me nodig.’
 
Waar bepaalde onderwerpen zeker niet alledaags zijn maakt Spong er een duidelijk, doch luchtig geheel van waar ook zeker ruimte is voor een knipoog en een lach.
 
Een kritische noot: De gehele voorstelling loopt Spong met een script/aantekeningboek rond. Niet zozeer storend, maar jammer is het wel dat zelfs persoonlijke verhalen en anekdotes soms bijna worden voorgelezen. Deze verhalen kunnen wat ons betreft prima uit het hoofd.
 
Gerard Spong; In vertrouwen speelt tot mei 2019 door theaters in heel het land.

Door Anniek de Wild
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025