Musicalnieuws.nl

Genomineerden voor de Amateur Musical Awards repeteren samen voor de laatste keer

De spanning werd dit jaar weer langzaam opgebouwd. 15 augustus werd de longlist bekend gemaakt, met alle prestaties die in het bijzonder zijn opgevallen door de selectiecommissie.

Eind augustus, begin september volgden de nominaties in de 12 categorieën waarin een Amateur Musical Award zal worden uitgereikt. Deze 12 awards worden morgen, 24 oktober 2016, uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam, in een stampvolle Wim Sonneveld Zaal. En omdat de belangstelling zo groot was om bij het ultieme feestje voor de musical amateur wereld te zijn zal ook in de Mary Dresselhuys Zaal de avond te volgen zijn, zij het op een groot scherm.
 
Vandaag, zondag 23 oktober, werd door 275 musicalamateurs (alle genomineerden) die ook voor de muzikale omlijsting zorgen voor de laatste keer gerepeteerd met het Grand Circle Orchestra onder leiding van Gerbrand van Kolck. Als we Podium Mozaïek in Amsterdam binnenlopen hebben de solisten er al een extra repetitie op zitten. Alle genomineerden zitten in de theaterzaal en luisteren naar de laatste notes van de regie om vervolgens gezamenlijk de finale door te nemen. Dan begint de doorloop van het gehele programma, dat ons zal voeren van Siam tot aan de provincie Groningen en van het Amerika van 1913 tot aan Haarlem in de 16e eeuw, met daarbij nog heel veel andere tussenstops.
 
Van spanning om op te treden in het DeLaMar Theater is niet veel te merken. Eerder is er sprake van ongeduld om het podium te betreden want één ding is zo duidelijk als maar kan zijn: hier zitten alleen maar liefhebbers die niets liever doen dan hun liefde voor theater te delen met anderen. De optredens van de verschillende musicalverenigingen en solisten geven de aanwezigen ook de kans om naar hun collega’s te kijken; elk optreden wordt beloond met luid en welgemeend applaus.
 
Tijdens de pauze praten we kort met Stefan de Roo, die deel uitmaakt van de cast van Pinokkio & co. Deze musical van Jongerentheater Quint uit Capelle aan den IJssel is genomineerd in de categorie beste nieuwe musical. ‘Het is best bjzonder. Ik voelde me ook erg blij toen ik hoorde dat we genomineerd waren,’ vertelt hij ons. ‘Iedereen in de groep was natuurlijk blij, en dat versterkt het groepsgevoel. Echt super tof! Wij hadden zelf al het gevoel dat dit één van de leukste stukken is die we gemaakt hebben en het voelt dan heel goed dat dat ook door anderen opgemerkt wordt. Verder denk ik dat zo’n nominatie Quint ook wel helpt bij het aanvragen van nieuwe subsidies of het zoeken naar nieuwe sponsoren.’
 
MusicalNieuws bezocht de afgelopen jaren verschillende amateurverenigingen, waarvan sommige ook op het Amateur Musical Award Gala zullen optreden. Daarnaast zien we vandaag ook vele verenigingen die we nog niet eerder hebben gezien. Het toont maar aan hoeveel verenigingen, vrijwilligers en professionals er niet in Nederland zijn op het gebied van theaterkunsten in het algemeen en musicals in het bijzonder. Het feit dat vele grote namen, zoals Willemijn Verkaik, Cornald Maas, Ruth Jacott en Tony Neef morgen aanwezig zijn om een award uit te reiken betekent ook een stuk erkenning voor wat er op dit gebied in Nederland gebeurt. En dat het niveau daarvan hoog ligt zal iedereen morgen met eigen ogen kunnen zien.
 
Het programma rond de uitreiking van de Amateur Musical Awards, gepresenteerd door Erik Breij, begint morgen om 20:00 uur en duurt tot 23:00 uur. Het gala wordt live uitgezonden op de regionale tv-zenders AT5 (Ziggo kanaal 725) en RTVNH (Ziggo kanaal 707). Voor wie in Groningen, Zeeland of Limburg woont of ergens anders buiten Noord-Holland: check je zenderlijst want de kans is groot dat één van de twee zenders of beide gewoon zijn te ontvangen.
 
MusicalNieuws wenst alle genomineerden morgen heel veel toi toi toi en ontzettend veel plezier!
 
Onze fotoreportage van de repetities kun je hier vinden.