Musicalnieuws.nl

Genieten van de Vlaamse versie van het tijdloze Sweeney Todd

Todd is een moordlustige kapper die samen met samen met de vindingrijke Mevrouw Lovett de lijken tot pasteitjes verwerkt die zij dan in haar aanvankelijk slechtlopende bakkerswinkeltje verkoopt en die gretig aftrek vinden. Het verhaal combineert horrorelementen en melodrama met thema's als hartstocht en moraal. Op 10 mei 2019 ging de vlaamse versie in première in het Fakkeltheater in Antwerpen en MusicalNieuws was erbij.

Het verhaal werd voor het eerst in gepubliceerd in 1846 en werd een jaar later al opgevoerd op toneel. Sweeney en Mevrouw Lovet zijn te zien in films sinds 1926. Het verhaal is in Groot Brittannië zo bekend dat sommige geloven dat het gebaseerd is op een waar verhaal. In 1979 maakten Stephen Sondheim en Hugh Wheeler er een musical van; Sondheim schreef de muziek en liedteksten en Hugh Wheeler het script. Stephen Sondheim, bekend van de “West Side Story”, “Company” en “Into the Woods”, wordt vaak de William Shakespeare van musicals genoemd omdat zijn prachtige muziek bijzonder herkenbaar en karakteristiek is. 

Misschien is van alle stukken van Sondheim Sweeney Todd wel het lastigst om te zingen. Desondanks heeft de cast bestaande uit; HansPeter Janssens, An Lauwereins, Deborah de Ridder, Wim van den Driesche, Steven Roox, Steve De Schepper, Glenn Desmedt, Charlotte Campion, Bart Aerts, Elke Buyle, Floris Devooght, Ildiko Van Dyck, Rudi Giron, Anne-Lies Keymeulen, Sanne Vleugels en Jervin Weckx.  

HansPeter Janssens hebben wij al in veel rollen mogen zien en zijn vertolking van Sweeney Todd is weer van hoog niveau. Niet alleen vanwege zijn heerlijke zangstem, maar ook door zijn veelzeggende gelaatsuitdrukkingen. Naast HansPeter Janssens speelt An Lauwereins de vrouwelijke hoofdrol: Mevrouw Lovett in een prestatie die ook van een hoog niveau is. Steven Roox zingt als Anthony met zijn prachtige stem moeiteloos het nummer “Johanna”, zeker niet het makkelijkste lied uit de voorstelling. Zijn tegenspeelster Charlotte Campion moet ook zeker even geprezen worden. Zo vonden wij het erg fijn dat ondanks de hoge noten alles even verstaanbaar bleef, iets wat bij deze rol zeker een uitdaging is. Opvallend in deze versie is het grote ensemble. Helaas komt het ensemble niet volledig uit de verf en krijgen ze niet de momenten die ze verdienen. Zo hebben we meer het gevoel dat ze er puur zijn om de decorstukken te verplaatsen.

Al in het oorspronkelijke verhaal is de kapperszaak van Sweeney in de Fleet Street in Londen verbonden met onderaardse gangen met de bakkerswinkel van Mevrouw Lovett. Het decor is wat vlak, de 4 decorstukken worden wat rommelig verschoven en de illusie van meerdere verdiepingen had op een andere manier duidelijker geweest, door het vele heen en weer lopen valt dat idee weg. 

Deze show mag je als Sondheim liefhebber zeker niet missen en breng daarom vóór zondag 19 mei een bezoek aan de rode zaal in het Fakkeltheater in Antwerpen!

Kijk HIER voor ons fotoverslag
Musical 2.0 audities juni 2024