Musicalnieuws.nl

GENEVIEVE MURPHY Something In This Universe

Gevangen tussen de obsessie en verleiding van een dwangmatige neurose

Met trots presenteert Nicole Beutler Project het eerste project van hun nieuwe maker Genevieve Murphy, die zich de komende jaren onder de vleugels van het gezelschap tot performer en maker van avondvullende voorstellingen zal ontwikkelen. Haar eerste werk, Something In This Universe, is een solo over de drang naar perfectie die leidt tot plotselinge klanken in een verrassend vertrouwde omgeving. Componiste, muzikante en performer Genevieve Murphy bijt zich vast in de bijna ongrijpbare gevoelens die gepaard gaan met dwangneuroses. Bewegingen worden aangewakkerd door het spectrum van geluid om haar heen. Something In This Universe haakt in op de psychologie en beperkingen die Murphy inspireren. Een performance die balanceert op het randje van de beheersing, in een universum waar teleurstelling en doodsangst constant op de loer liggen. De voorstelling gaat op 22 mei in première op SPRING Utrecht. 

Componiste én performer
Hedendaagse klassieke muziek met rafelranden die een nieuwe kijk biedt op bestaande geluiden door gebruik van compositie en performance. De drijfveer van Murphy’s werk zit in de psychologie en berperking die vaak de rode draad van haar composities vormen. Maar ze gaat verder dan het componeren van haar onvoorspelbare, uitdagende muziek en kruipt zelf het toneel op om zo creatie en opvoering samen te brengen. Murphy rekt de grenzen van de disciplines op; beeldende kunst, compositie en performance gaan naadloos in elkaar over en geeft het kunstwerk een eigen zeggingskracht. Een aanpak dichtbij de praktijk van Nicole Beutler, maar dan vanuit het perspectief van een componiste. Murphy wordt de komende twee jaar begeleid door Nicole Beutler Projects, met steun van de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten. Ze zal zich ontwikkelen tot performing composer. Something In This Universe is de eerste stap in dit traject, gerealiseerd in samenwerking met Veem House for Performance en Korzo. 

De nieuwe keuken in
Een bijzonder stage design van Tim Vermeulen: de keuken waarin Something In This Universe zich afspeelt. Voor het publiek een intiem podium, voor Genevieve Murphy een broedplaats van geluiden die haar gemoedstoestand klank kunnen geven. Het gepruttel van de waterkoker, het zachtjes opengaan van de koelkast... Alle ogenschijnlijk triviale geluiden zijn van onschatbare waarde in Murphy's excentrieke compositie.

Biografie
Genevieve Murphy (Schotland, 1988) studeerde muziek en compositie aan de conservatoria van Glasgow, Birmingham en Den Haag. Als componist combineert ze performance en beeldende kunst met hedendaagse klassieke muziek. Murphy’s composities en performances waren o.a. te zien in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Concertgebouw Amsterdam, Stedelijk Museum, Sectie C Eindhoven en ze werkte samen met o.a. Slagwerk Den Haag, Ex Novo Ensemble en International Ensemble Modern Akademie. Something In This Universe wordt op SPRING Festival gepresenteerd in samenwerking met Gaudeamus.
.
Speellijst
27 april (try-out), Post Paradise, Birmingham www.postparadise.ricercata.org
22 mei (première), SPRING, Utrecht www.springutrecht.nl
23 mei, SPRING, Utrecht www.springutrecht.nl
26 mei, Dag in de Branding, Den Haag www.dagindebranding.nl