Musicalnieuws.nl

'Ganesha – een perfecte god' een intieme, breekbare musical

11 jaar geleden begon het verhaal Judas TheaterProducties met de première van 'Ganesha – een perfecte god'. Nu, 11 jaar later ging de voorstelling opnieuw in première in het Fakkeltheater in Antwerpen.

Ganesha vertelt het verhaal van Margriet en Karin, 2 vriendinnen die besluiten om deze zomer het populaire Spanje in te ruilen voor een vakantie naar India. Daar ontmoeten ze de Ganesha, god van wijsheid en voorspoed. In verschillende gedaantes duikt hij anoniem op om de reis van de dames te begeleiden. Wat begon als een plezierreisje mondt al snel uit in een reis vol confrontatie: met zichzelf en met elkaar. Want “India, doet harten ontsluiten, Dreunt dwars door de buitenkant. Raakt zo je ziel en je hart... India, een reis zal u maken, een reis die zal raken, die eindigt voldaan maar verward...”

De musical is gebaseerd op 'A Perfect Ganesh' van Amerikaans auteur Terrence McNally, dat een theaterpremière kende in 1993. Nu staat het verhaal opnieuw op de planken in een herwerking van Judas TheaterProducties met als rode draad thema's die ook in de huidige maatschappij nog brandend actueel zijn: verdraagzaamheid, jezelf zijn, geaardheid en 'erover praten'. Deze thema's zijn wel erg actueel, maar in de voorstelling voel je toch de tijdsgeest waarin het stuk geschreven werd doorschemeren in de verhaallijnen en uitwerking. 

Desondanks slaagt de cast er toch in een intieme voorstelling neer te zetten die bij momenten echt naar de keel grijpt. Vooral Kirsten Cools slaagt er prachtig in de pijn van haar personage tot in de zaal voelbaar te maken: je voelt de kwelling van een moeder die haar zoon verloor tot aan je stoel. Maar ook Goele de Raedt is erg overtuigend in haar rol. Daarbij komt nog dat alle vier de acteurs formidabel zingen. De stemmen zijn heel compatibel en versterken elkaar in elke mogelijke combinatie van acteurs. Niemand valt op een valse noot of enige onzekerheid te betrappen. Een sterk staaltje zangwerk, ondersteunt door minstens even getalenteerde muzikanten.

In de intieme setting van het Fakkeltheater slaagt Judas er dankzij de bekwame cast in om de breekbare voorstelling neer te zetten die ze beloven. Ganesha – een perfecte god is nog tot 7 november te bewonderen in het Fakkeltheater

Door Marjolein Schabregs/MH

Kijk HER voor ons fotoverslag

Producties Musical 2.0 - 2024/2025