Musicalnieuws.nl

Funkish: een lesje maatschappijleer was nog nooit zo cool!

Je zal maar scholier zijn in Den Haag en op een druilerige dinsdagavond in december met je klas naar het theater moeten. "George, James, Stevie & Sly ... Funkish" staat er op het aanplakbiljet. Wie is George? Wie is James? Wie is Stevie? En wie is Sly? Zelfs de namen "John, Paul, George & Ringo" zullen de meeste middelbare scholieren tegenwoordig niet meer zo veel zeggen, maar George Clinton, James Brown, Stevie Wonder en Sly Stone zullen nog minder bekend zijn. De naam Funkish klinkt echter wel leuk en als je eenmaal met je klasgenootjes in de zaal zit dan is het eigenlijk best wel gezellig.

Als dan het licht uitgaat en zanger/beatboxer Abdelhadi Baaddi begint met zijn verhandeling over funk dan is de hele zaal (vol met middelbare scholieren) meteen geboeid. En die aandacht weten de muzikanten en dansers van ISH tot het laatste moment vast te houden. Gedurende meer dan uur neemt Funkish het publiek mee naar de wereld van de funk, waarbij nummers als Sex Machine, Dance To The Music, (een prachtige mash-up met onder meer) Superstitious, Sexy MF, I Wish, Papa’s Got A Brand New Bag en Billy Jean de revue passeren. Niet alleen de oude funk- en soulartiesten dus, maar ook artiesten als Prince en Michael Jackson, die meer bekend zijn bij het publiek.
 
Dit alles natuurlijk met fantastische dans (choreografie van Shailesh Baharan) als centraal middelpunt. De vijf dansers, aangevuld met drummer/danser Argil Randon, laten hun tomeloze veelzijdigheid zien in verschillende danssoorten zoals poppin’ en lockin’. De humor onbreekt niet. DJ Irie zorgt met een mix van beeld en geluid voor een heerlijke beat.
 
Funkish begint als muziekles met uitleg over de oorspong van funk en de introductie van grote muzikanten als James Brown en Sly Stone. Vervolgens wordt de link gelegd met meer hedendaagse muziek als hiphop (“Hiphop reinvented everything”) en stapt men over op geschiedenis en maatschappijleer met Martin Luther King en Black Power. Van het geweldloos verzet van King en het meer extremistische geluid van de Black Power beweging is het dan een kleine stap naar het heden. “We are all one!” is de boodschap van ISH via een mooie toespraak van Baaddi. Na deze woorden is het vervolgens tijd voor een klein feestje waarbij het publiek enthousiast uit de stoelen gaat en meedanst met de dansers van ISH.
 
Dan is het gebeurd en krijgen dansers en muzikanten een daverend applaus. Daarna is er nog tijd om met de dansers in de foyer op de foto te gaan. Wat wil een mens nog meer op zo’n druilerige dinsdagavond in december. Net zo goed kunnen dansen als de dansers van ISH misschien?
 
Funkish werd gespeeld door Abdelhadi Baaddi, DJ Irie, Jörg Brinkmann, Tony Roe, Yordana Rodriguez, Tamara Robledo Oud, Argil Randon, Patrick Karijowidjojo en Tyrone Menig. Deze spetterende voorstelling is nog tot en met 3 februari 2016 te zien in een aantal Nederlandse theaters. Meer informatie kun je vinden op www.thisisish.com