Musicalnieuws.nl

Fringe hit ‘Motherland’van Jip Smit terug in het theater

Jip Smit is een veelzijdig actrice en theatermaker; van Simon Stone’s Medea bij ITA tot Alex Klaassens Showponies. Geen toeval dat uitgerekend Jip mythologie en humor samenbrengt in de Fringe festivalhit Motherland.

Jip neemt u in dit eerste deel van het Motherland epos mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen. Hier, op ‘De Eilanden’, worden mannen 80 jaar oud en leven vrouwen maar drie dagen. Maar dan wordt Katinka geboren...

“Drie dagen om jezelf te leren kennen, drie dagen om de wereld te ontdekken, drie dagen om geschiedenis te schrijven en dan weer te vertrekken.”

Door afstand te nemen van de realiteit kunnen we deze juist beter bekijken en bevragen. Zo komen we er wellicht achter dat ze op ‘De Eilanden’ minder van onze wereld verschillen dan we denken.

In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als norm-denken en man/vrouw verhoudingen aan de kaak gesteld. Hierin begeeft ons hoofdpersonage Katinka zich op een gevaarlijke zoektocht naar haar identiteit. Ze zal het kwaad van haar verleden in de ogen moeten kijken, en zich bevrijden van de heersende norm.

Kortom: In deze solovoorstelling brengt Jip Smit een ode aan het fantasy-genre en daagt haar publiek uit de grenzen van hun verbeeldingskracht te verleggen.

Credits:
Beeld Casper Koster
Regie: Esther Habbema
Muziek: Ralf Pouw
Concept, tekst, spel: Jip Smit
Impresariaat: Theaterbureau De Mannen

Theatertour
Motherland van Jip Smit is te zien van 18 oktober t/m 14 december 2022 in de Nederlandse theater. De complete speellijst en meer info over Jip Smit is te vinden op www.jipsmit.com.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025