Musicalnieuws.nl

Fatal Attraction: lust, obsessie en wraak

Met een vertraging van twee weken ging de theaterversie van de beroemde thriller Fatal Attraction maandag 19 oktober dan toch in het DeLaMar theater in première. Producent DommelGraaf & Cornelissen Entertainment moest de officiële opening op zondag 4 oktober uitstellen wegens een blessure van hoofdrolspeelster Loes Haverkort. De actrice beschadigde vorige maand in huiselijke kring een pees in haar rechtervoet en om het herstel te bespoedigen werd een deel van haar voet in het gips gezet.

De succesvolle speelfilm Fatal Attraction, die zes Oscarnominaties kreeg, deed in 1987 nogal wat stof opwaaien. Fatal Attraction wordt beschouwd als een klassieker in het thrillergenre en voor acteurs Michael Douglas en Glenn Close betekende de film hun doorbraak. Het verhaal gaat over de succesvolle advocaat Daan van der Vlist, gespeeld door Matteo van der Grijn, voor wie een one night stand verandert in een nachtmerrie. Daan denkt dat hij na zijn avontuurtje met Alex Bos, vertolkt door Loes Haverkort, gewoon zijn leven met zijn vrouw Elisa (Sytske van der Ster) kan oppakken. Minnares Alex blijkt echter geen vrouw te zijn die genegeerd wenst te worden. Ze stalkt Daan en zijn familie met angstaanjagende gevolgen.
 
Het scenario is van James Dearden, die ook het filmscript schreef. Matteo van der Grijn en Loes Haverkort waren eerder samen te zien in de musical Soldaat van Oranje en ook in Fatal Attraction is de chemie tussen het duo goed voelbaar en zichtbaar. Toch blijft het moeilijk om de spanning van de filmversie over te brengen op het toneel. Zo kookt Alex bijvoorbeeld het konijn van de familie Van der Vlist levend in een pan. Het visuele aspect ontbreekt, maar de afschuw en het verdriet worden daarentegen wel goed uitgebeeld. Het verhaal komt stapt voor stap tot de climax als Daan in het huis van Alex definitief verhaal gaat halen op zijn gestoorde minnares van twee nachten. Er ontstaat een gevecht op leven en dood en pas dan is de echte spanning voelbaar.
 
Matteo van der Grijn en Loes Haverkort stelen de show, maar ook Sytske van der Ster, Marian Mudder (als Jannie Rutgers, moeder van Elisa) en ‘komische noot’ Kevin Hassing (als Jimmy de Lange, de beste vriend van Daan) hebben een belangrijke en niet te onderschatten bijdrage aan Fatal Attraction.
 
Musical 2.0 audities juni 2024